Sporo sudstvo koči investicije

Izvor: Glas javnosti, 07.Nov.2009, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporo sudstvo koči investicije

BEOGRAD - U Srbiji je u proseku potrebno 500 dana da bi se sprovela jedna sudska izvršna odluka, a stepen naplate u tako sprovedenim izvršnim postupcima je svega pet odsto, upozorio je juče sudija Vrhovnog suda Srbije Slobodan Spasić.

Svedoci smo veoma neefikasnog izvršnog postupka, napomenuo je Spasić, koji je predsednik radne grupe Ministarstva pravde Srbije za izradu Nacrta zakona o izvršnom postupku.

Radna grupa upravo završava Nacrt zakona sa više novina, dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je Spasić, objašnjavajući da je reč o izvršenju sudskih odluka u građanskim i privrednim sporovima. Građani vode parnični postupak nekoliko, čak i desetinu godina, da bi potom i postupak izvršenja trajao više godina, ilustrovao je Spasić, koji smatra da se tako pravi parnica u toku parnice.

Prema njegovim rečima, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je čak 11 odluka kojima je obavezao Srbiju na isplatu naknade štete strankama u postupku, svojim državljanima, zbog odugovlačenja sprovođenja postupka. Ističući da strani kapital i investicije traže pravnu sigurnost i efikasnost, Spasić je upozorio da neefikasan izvršni postupak sprečava njihov dolazak.

- Stvorena je atmosfera da dužnik u izvršnom postupku namerno ne izvršava svoje ugovorom predviđene obaveze, pa čak i presude, jer je svestan da će izvršni postupak trajati više godina, pa će poverilac izgubiti svaki interes da sprovede svoje potraživanje u postupku izvršenja - predočio je Spasić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.