Izvor: RTS, 09.Okt.2020, 20:52

Spomen-soba posvećena srpskoj heroini Milunki Savić otvorena u Jošaničkoj banji

Žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja dobila je spomen-sobu. Od danas je u Jošaničkoj banji posetiocima dostupna stalna multimedijalna postavka posvećena Milunki Savić i Velikom ratu.
Jedina je žena sa dva ordena Legije časti i Ratnim krstom Francuske, nosila je i najviše ordenje Srbije tog vremena. Školovala je i podigla više od tridesetoro dece. Dodatni izazov za autore postavke: kako se odužiti Milunki Savić?

"Da bismo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ljudimo mogli da dočaramo to kako je Milunka živela, ratovala, naravno da smo morali da se pozabavimo temom Velikog rata. Postavka je zamišljena kao interaktivna celina podeljena u tri dela", navodi Danijela Matović iz Centra za kulturu "Gradac".
"Vrlo je bitno da ispratite i da uklopite i osnovne vajarske tehnike, slikarske tehnike, grafičke tehnike da biste imali potpuni ugođaj u ovom prostoru a da izađete posle sa osmehom ili sa nekom setom na licu. I da se ponovo vratite", ističe autor postavke dr Dušan Jovović.
Projekat su finansirali Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Raška. Plan domaćina je proširivanje postavke, za šta ima uslova, i osnivanje jedinstvenog muzeja u Srbiji.
"Iskreno se nadam da ćemo se u budućnosti, već smo razgovarali o tome, potruditi da se nađe način da se celokupan ovaj kompleks, u suštini pretvori u jednu stalnu muzejsku postavku", navodi pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić.
"Dani Milunke Savić" završavaju se u subotu pešačkom turom do Milunkine kuće u selu Koprivnici.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.