Španski jezik govori kao srpski

Izvor: Blic, 29.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski jezik govori kao srpski

Lav Dimović, učenik sedmog razreda Osnovne škole „Đorđe Krstić" u Beogradu, najmlađi je kandidat iz Srbije koji je položio DELE ispit iz španskog kao stranog jezika. Ispit za odrasle polagao je u Institutu „Servantes" kada je imao samo 12 godina.

Za razliku od ostalih kandidata, mahom dvadesetogodišnjaka, Lav nije imao tremu.

- Bio sam siguran u svoje znanje, zato se nisam uplašio iako sam video da sam jedino dete na ispitu. DELE ispit ima tri nivoa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a ja sam završio prvi. Planiram da položim i preostala dva, a posle toga mogu da predajem španski - kaže Lav.

Sve je počelo kada je Lav imao devet godina i kada mu je u ruke slučajno došao kompakt disk za učenje nemačkog, francuskog i španskog jezika...

- Najviše mi se svideo španski jezik zbog njegove melodičnosti i brzine kojom se izgovaraju reči. Zamolio sam roditelje da mi nađu profesora kako bih što pre počeo da učim jezik koji me oduševio - priča Lav.

Roditelji su razumeli njegovu želju i od 5. novembra 2003. godine Lav je počeo da uči španski sa Ivanom Trajković, profesorkom španskog jezika i književnosti.

- Imao sam po dva školska časa, svake nedelje. Prvo sam naučio da kažem „buenos dios" (dobar dan), Sesilija (ime iz jednog teksta) i „lagrima" (suza). Kako sam upoznavao jezik, istoriju i kulturu Španije imao sam želju da učim sve više i više. Posle skoro četiri godine rada profesorka Trajković je smatrala da sam spreman da polažem DELE ispit - kaže Ivan.

Ispit koji je Lav polagao u Institutu „Servantes" 21. maja prošle godine nije bio lak i dobro je namučio i mnogo starije kandidate.

- Ispit se sastoji iz usmenog dela koji traje 15 minuta i pismenog, koji se radi više od tri sata. Na usmenom delu ispita morao sam da vodim konverzaciju sa profesorom iz Španije koji se iznenadio kada je video koliko imam godina. Nije mogao da veruje da nikada nisam živeo u Španiji i da sam jezik naučio samo pohađajući privatne časove. Posle tri meseca stigli su rezultati. Položio sam, a diplomu sam dobio 24. decembra prošle godine - kaže ponosno Lav Dimović.

Njegova profesorka Ivana Trajković za Lava ima samo reči hvale i kaže da joj je on jedan od najboljih i najtalentovanijih đaka.

- Lav je zasigurno najmlađi u Srbiji koji je dobio DELE diplomu. Verovatno je najmlađi i na Balkanu, pa i u celoj Evropi, ali još nismo dobili zvaničnu potvrdu iako smo je tražili u „Servantesu". I mene je, priznajem, iznenadila upornost sa kojom je Lav usvajao novo gradivo. Ali bez lažne skromnosti, očekivali smo da će položiti ispit - kaže profesorka Trajković.

Put u Toledo

Zajednička želja Lava Dimovića i profesorke Trajković jeste da se u Madridu otvori srpski kulturni centar, što bi doprinelo još boljoj saradnji i razmeni kultura između Španije i Srbije. Lav nikada nije bio u Španiji.

- To mi je velika želja. Najviše bih voleo da vidim Barselonu, Madrid i Toledo, nekadašnju prestonicu Španije - kaže Lav.

Šta je dele diploma

DELE diploma (Diploma de espanol como lengua extranjera - diploma španskog kao stranog jezika) međunarodno je priznata, a dodeljuje je Ministarstvo obrazovanja i nauke Španije. Priznaju je privredne, javne i privatne obrazovne institucije u Španiji. Omogućava upis na fakultete i daje mogućnost konkurisanja za radna mesta u državnim institucijama - kaže Ivana Trajković, profesorka španskog jezika i književnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.