Šoškić: Bankarski sistem Srbije stabilan, inflacija u padu

Izvor: Glas javnosti, 30.Jan.2012, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Bankarski sistem Srbije stabilan, inflacija u padu

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da je bankarski sistem u zemlji stabilan, inflacija u padu, a inflatorna stopa ostaće tokom ove godine u granicama cilja - četiri odsto plus minus jedan i po odsto.

Šoškić je rekao, na konferenciji "Finansiranje rasta u Srbiji", da se u aprilu očekuje najniži nivo inflacije, podsetivši da je u decembru prošle godine inflacija iznosila sedam procenata.

On je ukazao da su cene poljoprivredno-prehrambenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << proizvoda stabilne, na šta su uticale administrativne mere Vlade Srbije, dok bi budući rast inflacije trebalo da bude ograničen i zbog pozitivnog uticaja poljoprivredne proizvodnje.

Guverner je rekao da se može desiti da se pojave rizici koji dolaze iz okruženja i sa međunarodnog tržišta, ali ako sve bude u skladu sa fiskalnim zakonom ne bi trebalo da bude negativnih posledica.

Prema rečima Šoškića, bankarski sektor u Srbiji ima visok nivo likvidnosti i kapitala i sve više ide u pravcu dugoročnog finansiranja, dok se kratkoročno finansiranje smanjuje.

Šoškić je ukazao i na značaj dinarizacije koja će u narednom periodu, ukoliko se bude povećavala, uticati na stabilnost privrednog sistema i povećanje zaposlenosti.

On je naglasio da finansijska stabilnost u Srbiji ni na koji način neće biti ugrožena i da nema potrebe za nekim novim merama.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.