Izvor: B92, 01.Dec.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smeštaj roditelja obolele dece

Beograd -- Roditelji dece obolele od raka navode da je u Beogradu potrebno još kuća za njihov smeštaj, jer godišnje u Srbiji od raka oboli oko 300 dece.

Pre mesec dana Ministarstvo pravde i RZZO su privremeno oduzetu kuću na Bežanijskoj kosi ustupili na korišćenje Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka.

U ovoj kući sada borave tri porodice iz unutrašnjosti, čija dece se leče u Beogradu.

Boža Riđić i njegova supruga iz sela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blizu Žagubice, čiji se osmogodišnji sin od leukemije leči u Beogradu, kažu da su se oni pre dolaska u roditeljsku kuću snalazili na razne načine, spavali kod rođaka ili u bolnici. Neki roditelji, koje oni poznaju, bili su čak prinuđeni da spavaju na autobuskoj ili železničkoj stanici.

"Znači nam zato što ne bismo mogli da putujemo iz Žagubice svaki dan i ne bismo finansijski izdržali, tako da ovaj smeštaj mnogo znači", kaže Riđić.

Ovakva vrsta smeštaja i porodično okruženje utiče na brži oporavak dece i smanjuje troškove roditeljima. U udruženju NURDOR kažu da su zahvaljujući donatorima za kratko vreme opremili kuću, međutim sada su potrebna sredstva ze njeno dalje održavanje.

"Mi se zahvaljujemo svim donatorima koji su do sada pomogli ali je neophodna i dalja pomoć i podrška za redovno mesečno održavanje. Prema našoj specifikaciji potrebno je preko 1.200 evra mesečno što podrazumeva plaćanje svih režija kao i angažovanje jedne osobe na prijemu porodica, održavanju kuće, obezbeđivanju prevoza za porodice", kaže Branislava Penov, sekretarka Udruženja NURDOR.

Ipak, Beogradu je potrebno još ovakvih roditeljskih kuća, jer u Srbiji godišnje od raka oboli tri stotine dece.

Opština Savski venac i NURDOR pre godinu i po dana potpisali su protokol o saradnji u kom ova opština ustupa na korišćenje zgradu blizu bolnice u Tiršovoj, ali do danas ovaj projekat nije realizovan.

"Trebalo je već krajem jula da se krene sa rekonstrukcijom, a ni kada će se krenuti sa radovima", kaže Žana Korolija, članica Udruženja NURDOR-a.

U opštini Savski venac kažu da još uvek čekaju dozvolu za započinjanje radova od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, jer je u pitanju zgrada iz 19. veka.

Za rekonstrukciju zgrade potrebno je između 600 i 700 hiljada evra. U opštini Savski venac i NURDOR-u su optimisti i nadaju se da će Zavod do 15. decembra dati dozvolu, zatim sledi prikupljanje sredstava, a tim tempom radovi na zgradi bi trebalo da počnu 10. februara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kua za roditelje dece obolele od raka

Izvor: TimockeVesti.net, 02.Dec.2010, 01:05

Pre mesec dana Ministarstvo pravde i Republiki zavod za zdravstvenoosiguranje su privremeno oduzetu kuu na Beanijskoj kosi ustupili nakorienje Nacionalnom udruenju roditelja dece obolele od raka. U ovoj kuisada borave tri porodice iz unutranjosti, ija dece se lee u Beogradu...Procitajte celu vest na Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.