Mališani crtaju za drugare obolele od raka

Izvor: Blic, 02.Dec.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mališani crtaju za drugare obolele od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i Bonton škola, u saradnji sa šoping centrom Ušće, u toku decembra organizuju humanitarnu akciju "Crtam jer moj san je da svako dete ima lep dan“ koja ima za cilj prikupljanje novca za održavanje Roditeljske kuće na Bežanijskoj kosi, namenjenoj smeštaju dece obolele od raka i njihovih roditelja.

Svakog vikenda u decembru, od 12 do 16 sati u šoping centru Ušće, mališani će imati priliku da učestvuju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dečijoj crtaonici, a dok su roditelji u kupovini, o njima će brinuti volonteri NURDOR-a.

Njihovi radovi biće izloženi u centru tokom decembra, a prodavaće se na humanitarnoj novogodišnjoj aukciji, poslednjeg vikenda u mesecu, 25.-26. decembra, kada će biti organizovan i specijalan program za decu.

"U crtaonici će sa mališanima raditi ne samo učitelji za likovno, već i za muziku, pevanje, manekenstvo, ples, glumu", rekla je Marija Ljujić iz Bonton škole.

Prva crtaonica biće održana u nedelju, 5. decembra, kada će se sa mališanima družiti pevačica Tijana Dapčević.

"Primarni cilj održavanja humanitarne dečije crtaonice nam je da obezbedimo novčana sredstva za održavanja roditeljske kuće „Kuća nade" na Bežanijskoj kosi. Za njeno redovno održavanje je potrebno 1.200 evra, što uključuje režijske i troškove održavanja kuće, kao i platu jedne zaposlene osobe koja će biti supervizor, odgovorna za održavanje kuće, organizaciju, i stalno biti na raspolaganju roditeljima i deci", rekla je Žana Korolija, članica UO NUDOR-a

Ovo je samo jedan u nizu projekata NURDOR-a, koji za cilj imaju informisanje javnosti o problematici oboljenja raka kod dece i okolnostima sa kojima su suočena deca i njihovi roditelji.

Početak rekonstrukcije Doktorove kule očekuje se u martu

Početak rekonstrukcije Doktorove kule, u kojoj bi bila treća roditeljska kuća u Beogradu namenjena porodicama koje sa svojom obolelom decom dolaze na lečenje, očekuje se u martu.

"Prema obećanju predsednika opštine Savski venac - u čijem je vlasništvu Doktorova kula, kompletna dokumentacija bi trebalo da bude završena do 15.decembra. Tender i prikupljanje sredstava trebalo bi da bude završeno do marta, kada bi se krenulo sa rekonstrukcijom", rekla je Žana Korolija.

Doktorova kula ima oko 868 kvadrata, a kada bude adaptirana imaće deset apartmana (sa kupatilom), centralnu kuhinju, zajedničke prostorije za odmor i igru, vešernicu, i kancelariju za NURDOR.

U Beogradu su do sada otvorene dve roditeljske kuće, jedna pri Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", a druga na Bežanijskoj kosi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.