Izvor: RTS, 08.Dec.2022, 08:49

Smanjene rezerve krvi, najkritičnija nulta grupa

U Institutu za transfuziju krvi Srbije rezerve krvi su na jednodnevnom novou. Trenutno je najkritičnija nulta krvna grupa, ali je i B grupa na minimumu, kaže Mirjana Knežević iz Instituta i poziva građane da dobrovoljno daju krv.
Poslednjih dana smanjene su rezerve krvi u Institutu za transfuziju, jer je potrošnja krvi velika, dosta operacija se realizuje i mnogo je pacijenata koji primaju krv kao lek, odnosno kao transfuziju krvi.

Za sada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su programi zadovoljeni, ali ako nema dovoljno krvi, postoji mogućnost da se sporadično odlažu određene operacije, pre svega, ortopedske i sa pacijentima koji su ređa krvna grupa.
Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže za RTS, da su rezerve na jednodnevnom novou i pozvala sve građane, ne samo dobrovoljne davaoce, da daju krv.
"Trenutno je najkritičnija nulta krvna grupa, kako pozitivna tako i negativna, ali je i B grupa na minimumu. AB krvna grupa je jedina za koju sada možemo da kažemo da je stabilna. Zbog toga je poziv upućen svima, bez obzira na krvnu grupu", rekla je Kneževićeva.
Ističe da bi bilo dobro da se nedeljno prikupi od 1.500 do 1.800 jedinica krvi. 
U poslednja tri dana, kaže, prikupljeno je oko 1.000 jedinica i nada se da će do kraja nedelje biti još toliko, tako da se u narednu sedmicu uđe sa stabilnijim rezervama. 
Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina.
Interval između davanja krvi je tri meseca (12 nedelja) za muškarce i četiri meseca (16 nedelja) za žene.  
Krv se danas može dati u Institutu za transfuziju krvi, ali i srednjim školama i na fakultitima...  
Danas će maturanti elektrotehničke škole "Nikola Tesla" dobrovoljno davati krv i to je jedna od škola koja ima dobar odziv, rekla je Mirjana Knežević.
Takođe, Zvezdaši su, kaže, ponovo odlučili da na stadionu "Rajko Mitić" od 10 do 18 časova, ugoste sve navijače i poštovace crveno-belog tima i daju krv".
Osim ove akcije, krv se danas može dati i u Loznici, Smederevskloj Palanci i Obrenovcu. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rezerve krvi na jednodnevnom novou: Najkritičnija nulta, ali i B grupa na minimumu

Izvor: Danas, 08.Dec.2022

U Institutu za transfuziju krvi Srbije rezerve krvi su na jednodnevnom novou, a trenutno je najkritičnija nulta krvna grupa, ali je i B grupa na minimumu, izjavila je Mirjana Knežević iz Instituta i pozvala građane da dobrovoljno daju krv, prenosi danas Radio-televizija Srbije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.