Smanjena  potrošnja antibitika kod nas za 18 odsto

Izvor: RTS, 17.Nov.2017, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena potrošnja antibitika kod nas za 18 odsto

Potrošnja antibiotika u Srbiji je smanjena za 18 odsto za godinu dana, a smanjena je i rezistencija na te lekove, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
"To je bio i ostaje naš najveći problem, i dalje smo među onima koji troše najviše antibiotika, ali sad kad smo krenuli da smanjujemo upotrebu biće lakše da dopremo do svesti ljudi", rekao je Lončar novinarima na konferenciji povodom obeležavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Svetske nedelje svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika Svetske zdravtsvene organizacije.

Podaci koje je resorni ministar izneo su podaci Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije u kojima, kako je naveo, stoji i to da je rezistencija na antibiotike u Srbiji takođe smanjena.
Lončar je apelovao na građane da ne koriste antibiotike bez preporuke lekara i dokaza da su im zaista potrebni, a na one koji ih prodaju, da to ne rade bez obaveznog recepta.
V. d. direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović istakla je da je ovo deseta evropska Nedelja o racionalnoj upotrebi antibiotika i rezistenciji na njih.
Jovanovićeva je istakla da će zdravstveni sistem Srbije u narednom periodu kroz akcioni plan i posebno formirane radne grupe raditi na edukaciji i intezivnijem praćenju antimikrobne rezistencije.
Šef Kancelarije SZO-a u Beogradu Zofija Pusztai rekla je da je rezistencija na antibiotike jedan od najveći problema u svetu koji može pogoditi bilo koga i bilo gde.
Svetska nedelja svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika Svetske zdravstvene organizacije ove nedelje se obeležava širom Evrope i usmerena je na zdravstvene radnike i kreatore politika kako mogu sprečiti izbijanje infekcija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smanjena upotreba antibiotika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2017

Prema zvaničnim podacima Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, u 2016. potrošnja antibiotika je smanjena za 18 odsto, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar povodom obeležavanja Svetske nedelje i Evropskog dana svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika...Lončar je apelovao na...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.