Slučaj koji je zabrinuo Novi Pazar

Izvor: RTS, 25.Avg.2012, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj koji je zabrinuo Novi Pazar

U Srbiji od tuberkuloze na 100.000 stanovnika godišnje oboli 20 ljudi, a u Novom Pazaru duplo više. Uzroci su loše socijalno-ekonomske prilike i nizak nivo zdravstvene kulture, smatraju stručnjaci. Nedavno otkriveni slučaj obolele vaspitačice pokrenuo i niz drugih pitanja.

Od tuberkuloze u Srbiji na 100.000 stanovnika godišnje oboli 20 ljudi, a u Novom Pazaru duplo više. Uzroke ovako visoke stope oboljevanja zdravstveni stručnjaci vide prvenstveno u lošim socijalno-ekonomskim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prilikama i niskoj zdravstvnoj kulturi.

Nedavno otkriveni slučaj obolele vaspitačice u predškolskoj ustanovi "Mladost" u Novom Pazaru, zbog čega se već nedelju dana deca testiraju na TBC, pokrenuo je i niz drugih pitanja.

Vaspitačica je od 1. septembra prošle godine radila na neodređeno vreme, a od 20. jula je u stalnom radnom odnosu sa uredno priloženom sanitarnom knjižicom.

Prema podacima koje je saopštio pomoćnik direktora Zdravstvenog centra u Novom Pazaru doktor Nermin Feković u kontaktu sa obolelom vaspitačicom bilo je 54-oro dece uzrasta od četiri do šest godina od kojih je 22 pregledano.

Kod jednog deteta utvrđena je dijagnoza tuberkuloze, dok je drugo zadržano u bolnici.

Vršilac dužnosti direktora Predškolske ustanove "Mladost" Mehmed Preljević kaže da je vaspitačica, kao i ostali radnici, prošla sanitarni pregled, ali da je u cilju utvrđivanja stvarnog stanja i istine spreman da ode i korak dalje.

"Ja ću, ukoliko mi to zakonske mogućnosti dopuste, tražiti reviziju sanitarnih pregleda zaposlenih", rekao je Preljević.

Iako je Novi Pazar obuhvaćen nacionalnim projektom Ministarstva zdravlja za kontrolu tuberkuloze, nedavni slučaj obolele vaspitačice naveo je novopazarske lekare da pored redovnih sanitarnih pregleda, koji podrazumevaju opšte preglede, preduzmu dodatnu meru opreza.

Načelnik Pneumofiziološke službe u Novom Pazaru Hedija Alibašić kaže da će, nakon događaja sa vaspitačicom, tražiti da se u redovne preglede uvrste i rendgenografija - snimci pluća osoba koje rade na tako rizičnim mestima u školama i vrtićima i nada se da će to ministarstvo odobriti.

Sama zaraženost, međutim, ne znači da će se razviti bolest, pa tako, tvrde strucnjaci mnogi i ne znaju da su zaraženi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slučaj koji je zabrinuo Novi Pazar

Izvor: Vesti-online.com, 25.Avg.2012

U Srbiji od tuberkuloze na 100.000 stanovnika godišnje oboli 20 ljudi, a u Novom Pazaru duplo više. Uzroci su loše socijalno-ekonomske prilike i nizak nivo zdravstvene kulture, smatraju stručnjaci. Nedavno otkriveni slučaj obolele vaspitačice pokrenuo i niz drugih pitanja... Tuberukolza u vrtiću...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.