Izvor: TangoSix.rs, 28.Nov.2023, 15:18

Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

Ministarstvo odbrane Slovenije saopštilo je danas da je ministar odbrane Marjan Šarec sa ministrom odbrane Italije Gvidom Krozetom potpisao izmenu i dopunu Sporazuma o sprovođenju između Ministarstva odbrane Republike Italije i Ministarstva odbrane Republike Slovenije o saradnji u oblasti vojnog vazduhoplovstva, kojim se definiše kupovina šest višenamenskih helikoptera AW139M proizvođača Leonardo, i to prema modelu međuvladinog (G to G) ugovora.
Kako se navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << odluka o nabavci višenamenskih helikoptera AW139M doneta je na osnovu pripremljenog i odobrenog Investicionog programa, stručnog izveštaja o prikazu sposobnosti višenamenskih vojnih helikoptera i pripremljene analize ekonomskih prednosti. Naglašava se da izbor kupovine preko italijanske vlade predstavlja ekonomičnije ponašanje klijenta u poređenju sa direktnom kupovinom od proizvođača helikoptera.
Utvrđeno je da Ministarstvo odbrane Slovenije, pored navedenih prednosti (ekonomičnost, efikasnost), sa vladom Italije ima i mogućnost dugoročne zajedničke saradnje i obezbeđivanja interoperabilnosti u zajedničkim NATO projektima i programima saradnje Evropske unije, što će, kako se tvrdi, povećati efikasnost sposobnosti u odnosu na direktnu kupovinu od proizvođača helikoptera.
Potpisanom dopunom Ugovora o implementaciji završen je proces nabavke ukupne vrednosti 188.334.579 evra bez PDV-a. Iznos uključuje i troškove sertifikacije od strane italijanskog vojnog vazduhoplovstva. Godišnji troškovi upravljanja projektom Ministarstva odbrane Italije iznose 425.449 evra.
Iz ministarstva odbrane Slovenije napominju da će nabavkom šest višenamenskih helikoptera AW139M, slovenačka vojska imati na raspolaganju najsavremeniji helikopter projektovan po najnovijim bezbednosnim standardima. Biće namenjen za podršku delovanja jedinica slovenačke vojske i u sistemu traganja i spasavanja.
Kako se još navodi, svi helikopteri će imati mogućnost ugradnje MEDEVAC/HNMP modula, koji će biti izrađen po meri i tako prilagođen instrumentima i opremi medicinskih timova.
– Helikopter AW139M je veoma pogodan za izvođenje zadataka traganja i spasavanja (SAR), koji u našoj zemlji obuhvataju i gorsko spasavanje. Istovremeno je koristan i za gašenje požara, može odjednom da ispusti do 2000 litara vode. – navodi se u saopštenju slovenačkog ministarstva odbrane.
The post Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Šarec: Sloveniju i BiH spajaju iste vrijednosti

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Nov.2023

SARAJEVO - Ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec izjavio je danas u Sarajevu kako Slovenija snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.