Izvor: TangoSix.rs, 23.Jun.2022, 09:04

Slovačka zatražila pomoć od Češke oko zaštite svog vazdušnog prostora

Kako su pre pet dana preneli češki mediji, slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ je tokom posete Češkoj zatražio od češke koleginice Jane Černohove pomoć u privremenoj zaštiti slovačkog vazdušnog prostora. Ministar Nađ je tom prilikom rekao da je reč o projektu u kojem bi, pored Čeha, učestvovali i Poljaci, i izrazio je zahvalnost što su Česi i Poljaci odlučili da pomognu. U svom saopšenju za javnost, češka ministarka Černohova izjavila je da će Češka >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << pregovarati o uslovima ove pomoći.
Dalje se navodi da je, nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Bratislava je počela da se priprema za prevremeni prekid operacija lovaca ruske proizvodnje, dok će naručeni američki borbeni avioni, prema dostupnim informacijama stiči za dve godina. Moguće da je ovo greška, i da avioni stižu sledeće godine.
Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak je tokom posete Slovačkoj u aprilu izjavio da bi poljski borbeni avioni F-16, kako bi zaštitili slovački vazdušni prostor, poletali iz baze u Poljskoj, i da bi, ako bude potrebno, avioni mogli biti stacionirani u Slovačkoj. Ministarstvo odbrane Slovačke je početkom juna saopštilo da njihovi stručnjaci o tome pregovaraju sa Poljskom i da se planiraju slični pregovori sa Češkom.
Slovačka trenutno poseduje 11 sovjetskih lovačkih aviona MiG-29 (9 jednoseda MiG-29AS i dva dvoseda MiG-29UBS) koji su jedini borbeni avioni slovačkih vazduhoplovnih snaga. Smatra se da je u skorije vreme bilo operativno samo pet aviona, a MiG-29 je trebao da ostane u naoružanju još nekoliko godina odn. do postizanja barem početne operativne sposobnosti eskadrile sa 14 američkih višenamenskih borbenih aviona F-16 čija isporuka je trebala početi ove godine, ali je međutim, zbog pandemije Korona virusa to odloženo za sledeću godinu.
Prema poslednjim informacijama, Slovačka je izrazila spremnost da svoje MiG-ove 29 ustupi Ukrajini, čim se Češka i Poljska saglase i nakon što se postigne dogovor da ove dve zemlje štite slovačko nebo. Slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ potvrdio je pre nedelju dana potvrdio da su Ukrajini već poslata 4 srednja transportna helikoptera Mi-17 i jedan laki višenamenski Mi-2 koji su povučeni iz naoružanja RV Slovačke.
The post Slovačka zatražila pomoć od Češke oko zaštite svog vazdušnog prostora appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.