Izvor: RTS, 16.Sep.2021, 06:40

Slavisti iz celog sveta u Beogradu – prilika za pravi kontakt sa srpskom kulturom i duhovnošću

Međunarodni slavistički centar, već pola veka, svakog septembra postaje centar srbistike i za studente i za profesore brojnih univerziteta. U Beogradu i Tršiću se do 20. septembra održava 51. Međunarodni naučni sastanak slavista u Vukove dane. Svoje referate izložiće profesori uglednih slavističkih katedri iz zemlje i inostranstva.
Neki će se baviti lingvistikom, neki naukom o književnosti, ali svima je zajednička tema Srbistika na stranim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << univerzitetima i položaj srpskog jezika danas.

Aleksandar Milanović, upravnik Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima, kaže da je sad situacija već gotovo akutna.
"Mi moramo voditi računa da su naši lektorati najbolje ambasade srpske kulture u čitavome svetu. Dakle, moramo zaštititi status srpskog jezika i srpske književnosti, ali i celokupne srpske kulture", smatra Milanović.
Boško Suvajdžić, zamenik upravnika Međunarodnog slavističkog centra ističe značaj institucionalne brige o srpskom jeziku, i u zemlji, i u inostranstvu.
"Međunarodni slavistički centar stoji u tom smislu na raspolaganju sa svojom tradicijom, iskustvom i svojim resursima", navodi Suvajdžić.
Dragana Mršević Radović, upravnica Međunarodnog slavističkog centra, ističe da je jedan od njihovih osnovnih zadataka, otkad su osnovani, unapređenje nastave srpskog jezika na stranim univerzitetima. "I mi to radimo već pedeset godina", dodaje ona.
Mnogi će skup pratiti onlajn, ali ima i stranih predavača u Beogradu.
Oksana Mikitenko, iz Nacionalne akademija nauka Ukrajine, kaže da je prvi put došla na sastanak slavista u Vukove dane 1989. godine. "Ova konferencija je najautoritetnija i priznata u celom svetu, ne samo u slavističkom već u međunarodnom kontekstu", ocenjuje Mikitenkova.
Profesorka Filološkog fakulteta Iva Draškić smatra da je manifestacija u organizaciji MSC, prilika uvaženim gostima da na pravi način uspostave kontakt sa srpskom kulturom i duhovnošću.
Referati sa ovogodišnjeg skupa biće objavljeni u zborniku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.