Skupština o amandmana na zakone o udžbenicima i obrazovanju

Izvor: Blic, 31.Jul.2015, 07:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o amandmana na zakone o udžbenicima i obrazovanju

Poslanici Skupštine Srbije danas bi trebalo da razmotre 131 amandman na Predlog zakona o udžbenicima, kao i na izmene zakona o visokom obrazovanju i o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Posle rasprave očekuje se glasanje o tim zakonskim predlozima, kao i o još 11 tačaka dnevnom reda, medju kojima su predlozi zakona o načinu odredjivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektru i o posebnim uslovima prodaje odredjenih nepokretnosti u svojini Srbije.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Predlog zakona o udžbenicima podneto je 113 amandmana, na izmene Zakona o visokom obrazovanju 14, dok su na izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspiatanja podneta četiri amandmana.

Novi zakon o udžbenicima trebalo bi, prema rečima ministra prosvete Srdjana Verbića, da obezbedi kvalitetne udžbenike koji će biti dostupni svim učenicima, da zaštiti porodični budžet, i reši problem korupcije i netransparetnosti u izboru udžbenika.

Izrada zakona, rekao je Verbić, trajala je godinu dana i postignuta je saglasnost najvećeg broja zainteresovanih strana.

Tim predlogom zakona predvidjeno je, izmedju ostalog, da se odredjuje maksimalna cena udžbenika i donose novi plan udženika kako bi se videlo koji udžbenici su zaista i potrebni.

Izmenama Zakona o visokom obrazovanju predloženo je da visokoškolske ustanove samostalno odlučuju o broju ispitnih rokova, a izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uslovi za odlazak u penziju zaposlenih u prosveti biće uskladjeni sa Zakonom o radu.

Tako će prosvetni radnici dobiti mogućnost da odluče da li će otići u penziju kada ispune jedan od dva uslova, 65 godina starosti i 40 godina staža, ili kada ispune oba uslova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKUPŠTINA O OBRAZOVANJU Na dnevno redu rasprava o novim udžbenicima

Izvor: Blic, 31.Jul.2015

Poslanici Skupštine Srbije danas bi trebalo da razmotre 131 amandman na Predlog zakona o udžbenicima, kao i na izmene zakona o visokom obrazovanju i o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja...Posle rasprave očekuje se glasanje o tim zakonskim predlozima, kao i o još 11 tačaka dnevnom reda, među...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.