Škot odustao od eutanazije, dolazi na lečenje u Srbiju

Izvor: BKTV News, 18.Maj.2017, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škot odustao od eutanazije, dolazi na lečenje u Srbiju

Škot Kolin Kempbel, koji boluje od multiple skleroze i koji je planirao da se podvrgne eutanaziji i okonča sebi život na jednoj klinici u Švajcarskoj, odustao je od tog plana da bi se prijavio za eksperimentalni program lečenja matičnim ćelijama na jednoj beogradskoj klinici.

Kempbel je rekao da će odložiti termin za eutanaziju na klinici "Lajf Serkl" u Bazelu, gde je prvobitno u te svrhe trebalo da bude primljen 15. juna, ukoliko bude prihvaćena njegova prijava za lečenje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << novom terapijskom metodom na klinici medicinskog lanca "Svis Medika" u Beogradu, prenosi škotski list "Herald".

Tokom dvanaestodnevnog lečenja na klinici "Svis Medika" pacijentima se ubrizgava do 300 miliona matičnih ćelija za koje je dokazano da obnavljaju mijelin - masni omotač nervnih ćelija koji multipla skleroza razara - čime bi se poboljšala funkcija mozga i pokretljivost.

Više eksperimentalnih klinika u svetu ispituje terapiju matičnim ćelijama kao način da se odloži degeneracija povezana s ovom bolešću, a takva terapija nije dostupna u britanskom Nacionalnom zdravstvenom sistemu niti na privatnim klinikama u Britaniji, objašnjava "Herald".

Kempbelu je lečenje na klinici u Beogradu predložio njegov stanodavac Robert Mor, koji poznaje 36-godišnju ženu lečenu na klinici "Svis Medika".

Ona je, kaže Mor, na beogradsku klinicu ušla u invalidskim kolicima, a kada je izašla - žalila se jedno na umor posle dugih setnji.

"Terapija matičnim ćelijama ne leči ovu bolest, ali bi mogla da mu učini život boljim, a to mu ja želim", kaže Mor.

Kembel (56) navodi da se za lečenje novom terapijom prijavio jer "nema šta da izgubi".

"Nadam se da ću ući u program lečenja, a ako ne, onda 15. juna idem tamo gde sam planirao", kaže ovaj bivši strastveni fudbaler, plivač i teniser, kome je primarna progresivna multipla skeloza dijagnostikovana kada je imao 34 godine.

Reč je retkom obliku bolesti koja rezultira sigurnim pogoršanjem bez perioda oporavka.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEOBIČNA PRIČA U ŠKOTSKIM MEDIJIMA Odustao od eutanazije u Švajcarskoj da bi se lečio u Beogradu

Izvor: Blic, 18.Maj.2017

Škot Kolin Kempbel, oboleo od multiple skleroze, koji je planirao da se podvrgne eutanaziji i okonča sebi život na jednoj klinici u Švajcarskoj, odustao je od tog plana da bi se prijavio za eksperimentalni program lečenja matičnim ćelijama na jednoj klinici u Beogradu, pišu mediji u Škotskoj...Kempbel...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.