NEOBIČNA PRIČA U ŠKOTSKIM MEDIJIMA Odustao od eutanazije u Švajcarskoj da bi se lečio u Beogradu

Izvor: Blic, 18.Maj.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEOBIČNA PRIČA U ŠKOTSKIM MEDIJIMA Odustao od eutanazije u Švajcarskoj da bi se lečio u Beogradu

Škot Kolin Kempbel, oboleo od multiple skleroze, koji je planirao da se podvrgne eutanaziji i okonča sebi život na jednoj klinici u Švajcarskoj, odustao je od tog plana da bi se prijavio za eksperimentalni program lečenja matičnim ćelijama na jednoj klinici u Beogradu, pišu mediji u Škotskoj.

Kempbel je rekao da će odložiti termin za eutanaziju na klinici u Bazelu, gde je prvobitno u te svrhe trebalo da bude primljen 15. juna, ako bude prihvaćena njegova prijava za lečenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novom terapijskom metodom u Beogradu, prenosi škotski list "Herald".

Dvanaestodnevno lečenje na klinici u Beogradu košta oko 15.000 do 16.000 funti, pri čemu se pacijentima ubrizgava do 300 miliona matičnih ćelija za koje je dokazano da obnavljaju mijelin - masni omotač nervnih ćelija koji multipla skleroza razara - čime bi se poboljšala funkcija mozga i pokretljivost, piše ovaj list.

Više eksperimentalnih klinika u svetu ispituje terapiju matičnim ćelijama kao način da se odloži degeneracija povezana s ovom bolešću, a takva terapija nije dostupna u britanskom Nacionalnom zdravstvenom sistemu niti na privatnim klinikama u Britaniji.

Kempbelu je, prema pisanju lista, lečenje na klinici u Beogradu predložio njegov stanodavac Robert Mor, koji poznaje ženu (36) lečenu na toj klinici. Ona je, ispričao je novinarima Mor, na beogradsku kliniku ušla u invalidskim kolicima, a kada je izašla - žalila se jedno na umor posle dugih šetnji.

- Terapija matičnim ćelijama ne leči ovu bolest, ali bi mogla da mu učini život boljim, a to mu ja želim - kaže Mor.

Kembel (56) navodi da se za lečenje novom terapijom prijavio jer "nema šta da izgubi".

- Nadam se da ću ući u program lečenja, a ako ne, onda 15. juna idem tamo gde sam planirao - kaže ovaj bivši strastveni fudbaler, plivač i teniser, kome je primarna progresivna multipla skeloza dijagnostikovana kada je imao 34 godine.

Reč je retkom obliku bolesti koja rezultira sigurnim pogoršanjem bez perioda oporavka.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Škot odustao od eutanazije u Švajcarskoj radi liječenja u Beogradu

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Maj.2017

Škot Kolin Kempbel, obolio od multiple skleroze, koji je planirao da se podvrgne eutanaziji i okonča sebi život na jednoj klinici u Švajcarskoj, odustao je od tog plana da bi se prijavio za eksperimentalni program liječenja matičnim ćelijama na klinici medicinskog lanca "Svis Medika" u Beogradu...Kempbel...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.