Izvor: B92, 30.Mar.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole i ekologija

Beograd -- Beogradska škola "Stari grad" ugostila je više od 30 nastavnika škole "Zadobrova" iz Ljubljane u sklopu razmene iskustava o zaštiti životne sredine.

Cilj ovog susreta je da se podstakne uključivanje škola iz Srbije u međunarodne asocijacije eko škola.

Učenici sa Dorćola dočekali su učitelje i nastavnike iz Slovenije mjuziklom "Ekologija i tradicija" i duhovitim tumačenjem zagađenja životne sredine. Njihova škola izabrana je za domaćina jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u urbanim uslovima neguje specifični ekološki kutak i vaspitava decu u ekološkom duhu.

"Kada ste u nekoj sredini gde nemate mnogo drveća, a uže gradsko jezgro je obogaljeno parkovima, trudite se da sačuvate ono što imate, a deci da date neko razmišljanje o ekologiji na njihov specifičan način”, kaže direktor Osnovne škole "Stari grad" Branislav Vučinić.

S obzirom na svoje decenijsko iskustvo iz slovenačke asocijacije, gosti iz "Zadobrove" preneli su kolegama u Srbiji da bi eko škola trebalo da uči đake odnosu prema okolišu, koji oni dalje treba da prenesu odraslima.

"Beograd je grad od dva miliona ljudi i to je jedan od izazova. Ako se osveste deca, ona kod kuće kažu kako treba raditi, da se ne troši struja, da se otpaci ne bacaju i tako se celo društvo usmerava”, smatra direktor Osnovne škole "Zadobrova” Vladimir Znoj.

Srbija je krenula u veliku akciju čišćenja, a udruženje građana "Škola za opstanak" u povezivanje i uključivanje osnovnih škola u evropski projekat obrazovanja za održivi razvoj.

Gordana Braun iz ovog udruženja objašnjava da to znači da će se škole uključivati u određene sisteme priznavanja eko škola.

U Srbiji za sada nijedna škola ne ispunjava ekološke standarde, a u Sloveniji je čak 200 škola u ovoj evropskoj mreži, koja povezuje decu, roditelje i lokalnu zajednicu u naporu da štede i vode računa o potrošnji energije i vode, o smeću i reciklaži.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.