Sjenica ponovo odsečena od sveta, put do Divčibara prohodan

Izvor: Blic, 16.Feb.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjenica ponovo odsečena od sveta, put do Divčibara prohodan

Snežna mećava koja na području sjeničke opštine traje od sinoć stvorila je nove probleme stanovništvu te opštine, pogotovo mnogim selima i zaseocima koji su gotovo dva meseca potpuno odsečeni od sveta.

Kako je danas rekao član Štaba za vanredne situacije Zlatko Jusufović, visina snežnog pokrivača u Sjenici i okolini je iznad 110 santimetara, što nikada nije zabeleženo u toj opštini od vremena kada je počela da se meri visina snega, a usled jakog vetra smetovi dosežu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << visinu tri, četiri, a na pojedinim deonicama i po pet metara.

On je kazao da je novi sneg ponovo zavejao sve puteve ukljucujući i jedini koji je do sada sve vreme bio prohodan - od Sjenice do Novog Pazara, na deonici Duga Poljana-Štavalj.

"Zbog novog kijameta, Štab je pozvao stanovnike da ne izlaze iz kuća bez preke potrebe", rekao je Jusufović.

On je napomenuo da se, uz pomoć Gorske službe, najveća pažnja poklanja pružanju pomoći bolesnima i domaćinstvima koja su eventualno ostala bez hrane ili lekova.

Nažalost, kazao je Jusufović, ima situacija gde nijedna od ekipa za pružanje pomoći nije mogla da dosegne cilj.

Prema njegovim rečima, sinoć je helikopterom jedna trudnica, u sedmom mesecu trudnoće, prebačena iz mesta koje se nalazi na granici s Crnom Gorom do Novog Pazara.

Jusufović je kazao da je ovo vreme koje se ne pamti u ovom kraju, iako je Sjenica mesto poznato po dugim i hladnim zimama i da se tamo gde ne može da prođe Gorska služba na motornim sankama, a to se često događa, pomoć nosi na skijama, a najčešće pešice.

On je rekao da se strahuje i da bi ove ogromne količine snega mogle početi naglo da se tope, što bi značilo poplave koje se, takođe, ne pamte.

Predsednik sjeničke opštine Muriz Turković rekao je Tanjugu da će radnici i mehanizacija pokušati da probiju makar put do Novog Pazara koji je ponovo zavejan.

On tvrdi da na tom putu ima dosta zavejanih vozila, kao i da je prijavljen veliki broj saobraćajnih udesa.

Put do Kopaonika i večeras neprohodan

Zbog jakog vetra i snežne mećave put preko Jarma do Kopaonika je i večeras neprohodan, a vožaci do izletišta na toj planini mogu da koriste saobraćajnicu preko Jošaničke banje.

"Zbog snežne mećave koja nam pravi velike probleme obustavili smo čišćenje deonice od Jarma ka Kopaoniku", rečeno je Tanjugu u kontrolnom punktu kruševačkih putara na Srebrncu.

Dežurni Žarko Milovanović je kazao da će čišćenje te deonice, sa četiri teške mašine, početi čim stanu jak vetar i snežna mećava koja stvara visoke smetove.

On je dodao da kruševčki putari bez problema čiste deo saobraćajnice u suprotvnom pravcu, odnosno od Jarma do Brzeća.

Prohodan put do Divčibara

Put do Divčibara prohodan je sa obe strane, preko Rajkovića i Bogdanovića brda, odnosno preko Kaone, potvrđeno je u Gradskom štabu za vanredne situacije.

Ranije danas Putevi Srbije saopštili su da je neprohodan put Valjevo-Divčibare, preko Kaone.

"Na tom putu ima oko pet centimetara snega, duva i vetar, ali je put prohodan. Potvrdu sam, između 13 i 14 sati dobio i u Putevima Srbije", kazao je Beti dežurni u Operativnim centru štaba.

Na Divčibarama je i valjevski gradonačelnik Zoran Jakovljević, koji takođe tvrdi da je put do Divčibara "prohodan sa obe strane", te da je "preko 50 automobila došlo upravo preko Kaone".

U najvažnijoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja ima gostiju, ali je vreme danas lošije nego juče, kada su obe žičare na Crnom vrhu radile punim kapacitetom.

Danas je vetrovito, pa putari Preduzeća za puteve "Valjevo" stalno čiste saobraćajnice i održavaju ih prohodnim.

Toplički kraj: Otežano probijanje zavejanih puteva

Snežna vejavica i jak vetar otežavaju rašćišćavanje zavejanih puteva u topličkom kraju, rekao je danas zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije u

Prokuplju Tomislav Milutinović.

"Najteža situacija je na putu Mrljak Žitni Potok gde naše ekipe sa teškom mehanizacijom pokušavaju da se probiju do ugroženih stanovnika koji već danima nemaju vezu sa svetom", rekao je on.

U Mrljaku i Velikoj Plani imamo slučaj dvoje starijih stanovnika koji moraju hitno da budu prebačeni do Doma zdravlja u Prokuplju i priključeni na hemodijalizu, kazao je Milutinović.

Neprohodan put prema Belom Kamenu i Mrljaku onemogućava i dostavu pogrebne opremu za dva preminula stanovnika ovih sela koji ne mogu danima da budu sahranjeni.

Nove snežne padavine praćene jakim vetrom napravile su smetove i na magistralnim putevima od Prokuplja prema Prištini i Kruševcu.

Na pojedinim deonicama od Prokuplja prema Blacu i dalje prema Kruševcu, zbog snežnih nanosa, put na nekim mestima je jedva prohodan, upozoravaju iz lokalnog preduzeća za raščišćavanje puteva.

Povezane vesti: Novi Sad: Brenerom pokušali da odlede oluk pa zapalili zgradu Mećava zamela područje oko Ogulina Još nije pronađen muškarac kojeg je zatrpala lavina kod jezera Perućac Radnik čistio sneg i pao sa krova fabrike u Kraljevu Sante leda otrgle dve barže na Dunavu kod Novog Sada

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.