Sjećanje na egzodus Srba sa područja Sarajeva

Izvor: Vostok.rs, 10.Mar.2017, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjećanje na egzodus Srba sa područja Sarajeva

Akademijom sjećanja u Bratuncu počinje obilježavanje sjećanja na 21 godinu od egzodusa Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dijela sarajevskog Starog grada.

Akademija će početi podsjećanjem da su Srbi iz sarajevskih opština, u ratu, svoje domove odbranili u 36 muslimanskih ofanziva, ali su ih izgubili potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada je to područje pripalo Federaciji BiH.

Obilježavanje će biti nastavljeno i sutra. Na bratunačkom groblju biće služen parastos poginulim borcima sa sarajevskog ratišta čiji su posmrtni ostaci preneseni u Bratunac, te prislužene svijeće za pokoj duša.

Egzodus Srba sa područja Sarajeva počeo je u decembru 1995. godine, a završen je početkom marta 1996.

Srbi iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dijela Starog grada napustili su vjekovna ognjišta kroz mećavu i nepročišćenim šumskim putevima, ostavili su imanja krenuvši u potpunu materijalnu neizvjesnost, iscrpljeni četvorogodišnjim ratom i velikim ljudskim i materijalnim gubicima.

Prvi put u istoriji čovječanstva dogodilo se da narod koji kreće u egzodus ostavlja imovinu, a nosi posmrtne ostatke poginulih srodnika i boraca.

Nakon odbijanja više od 30 neprijateljskih ofanziva, ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 150.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove.

Iskra, RTRS

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Bratunac: Sjećanje na egzodus sarajevskih Srba

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Mar.2017, 10:39

BRATUNAC - Na bratunačkom groblju danas će biti služen parastos poginulim borcima sa sarajevskog ratišta čiji su posmrtni ostaci preneseni u Bratunac, te prislužene svijeće za pokoj duša. Parastos poginulim borcima na bratunačkom groblju biće služen od 11.00 časova...U Bratuncu je sinoć...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.