Sjajne vesti: Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Izvor: BKTV News, 07.Dec.2017, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjajne vesti: Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Najrasprostranjenija tradicionalna narodna igra na teritoriji cele Srbije- kolo upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Odluku o upisu kola na Uneskovu lisu, izuzetno vitalanog elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, danas je doneo Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.

Igranje u kolu je neizostavni >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << deo svih okupljanja, privatnih i javnih proslava, a izvode ga pripadnici svih društvenih, profesionalnih i starosnih grupa, u seoskim i gradskim sredinama. Pored srpskog pravoslavnog stanovništva, koje ga smatra obeležjem nacionalnog identiteta, kolo izvode i druge etničke i konfesionalne zajednice.

"Upis elementa na Uneskovu listu značajan je, ne samo zbog toga što će ovaj segment nematerijalnog kulturnog nasleđa postati međunarodno vidljiviji, već i zbog toga što će različite zajednice jasnije uvideti da dele zajedničko nasleđe, podstaći ih da u većoj meri komuniciraju i budu spremne da učestvuju u zajedničkim aktivnostim, programima i projektima za očuvanje i prenošenje elementa. Takođe, upis elementa njegovim nosiocima, a naročito mladim ljudima, omoguaćva da shvate važnost sopstvene tradicije i da se posvete očuvanju elementa i sopstvenog nematerijalnog kulturnog nasleđa", navodi se na sajtu Etnografskog muzeja.

Veliki broj formalnih i neformalnih edukativnih programa koji se organizuju u institucijama kulture, brojne manifestacije na kojima se kolo izvodi kao deo zvančnih takmičarskih i revijalnih programa u kojima učestvuju kulturno-umetnička društva, ili kao spontana aktivnost okupljenih učesika, (kao što su sabori u Guči, Topoli…), izvođenje kola na privatnim proslavama (svadbe, rođenja, krštenja, proslave punoletstva, matura…) svedoče o aktivnom prisustvu kola u različitim sferama života u Srbiji danas, što je jedan od važnih kriterijuma koje je potrebno ispuniti za upis na Uneskovu listu, dodaje se u saopštenju.

Za prepoznavanje značaja kola u društvu, kao i za njegovo vrednovanje kao dela žive igračke prakse u Srbiji, od posebnog značaja je činjenica da je učenje osnovnih elemenata igre deo formalnog sistema obrazovanja.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.