Izvor: RTS, 22.Apr.2021, 15:23

Sin preživelog logoraša za RTS: Jasenovac nikad više ne sme da nam se desi

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu u znak sećanja na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu – Donja Gradina u NDH. Sin jednog od 38 zarobljenika koji su preživeli beg iz Jasenovca, Šamika Ben Šahar, za RTS govori o jednom od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu.
"Zovem se Šamika i rođen sam u Jerusalimu. Sin sam Josipa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Adele iz Sremske Mitrovice. Tata je 'otvorio' Jasenovac, imao je 17 godina kada je ušao zajedno sa bratom Šamikom. Posle četiri godine tata je 'zatvorio' Jasenovac, bez brata", započinje priču Šamika Ben Šahar.

Ističe da mu je otac bio jedan od 38 zarobljenika koji su uspeli da prežive veliki beg iz Jasenovca. Svi ostali koji su bili u tom begu su ubijeni.
"Tatinog brata, dva dana pre oslobođenja Jasenovca, uhvatile su ustaše zajedno sa još 20 parova braće, podelili na dve grupe i jednu zapalili. Drugu polovinu su preselili, i tata je bio među njima, i trebalo je da vide šta se dešava", navodi Šamika Ben Šahar.
Kaže da se zove Šamika po tatinom bratu koji je zapaljen par dana pre oslobođenja. "Kao malo dete sećam se koliko puno puta je za vreme spavanja tata vikao 'brate, pomozi' i plakao", dodaje on.
"Mama ga je probudila i tako sam prvi put čuo o čemu je govorio – o Jasenovcu. Tata je puno pričao šta se tamo dešavalo, tako da je Jasenovac u našoj kući stalno postojao. Toliko su mi duboko ušle u dušu te priče o Jasenovcu da sam nekada imao osećaj da sam i ja bio tamo zajedno sa tatom", navodi Šamika Ben Šahar.
Naglašava da kada je mobilisan u izraelsku vojsku odlučio je "da se nama Jasenovac nikada opet neće desiti".
"Kao vojnik, profesionalac, sedam godina sam bio u padobrancima i posle rata 1973. godine sam prešao u tenkovske jedinice i završio sam vojsku kao komandant izraelske tenkovske škole sa visokim činom", objašnjava Šamika Ben Šahar.
"Meni je Jasenovac stvorio put života i razumeo sam da bez snage i mogućnosti da mi možemo da ratujemo i odbranimo naše porodice i državu, neće biti egzistencije Izraela", zaključio je on.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić u Istorijskom muzeju Srbije: Jasenovac dokaz da su na ovim prostorima živeli monstrumi (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2021

Izložba je otvorena povodom obeležavanja 22. aprila..Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je izložbu pod nazivom "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja" na Trgu Nikole Pašića u Istorijskom muzeju Srbije...- Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.