Šesnaest godina nakon požara – Hilandar dobija novi sjaj

Izvor: RTS, 17.Feb.2020, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šesnaest godina nakon požara – Hilandar dobija novi sjaj

Za pravoslavni duhovni centar Atos, koji je deo istorije i kulture sveta, kaže se da diše praznicima Presvete Bogorodice. Hilandar, srpski viševekovni centar liturgijskog života, posle 16 godina od katastrofalnog požara, dobija novi sjaj.
U manastirskom kompleksu Hilandara, najznačajnijeg srpskog manastira, obnovljeno je oko 80 odsto izgorelog dela drevne lavre. Obnova kompleksa na Svetoj Gori je složen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posao.

"U proteklih godinu dana mi smo uselili Beli konak. Završen je i pušten protivpožarni sistem, hidrantska mreža, rezervoar koji je napravljen još pre deset godina. Prošle godine u toku zime puštena je nova kotlarnica. Priprema toplotne energije je rešena van manastira. Veliki konak i Sinodik urađeni su autentično", kaže projektant rekonstruisanih objekata, profesor doktor Nenad Šekularac.
Završena je i rekonstrukcija trpezarije.
"Na proleće krećemo sa radovima na onom objektu odakle je i izbio požar, gde su bili najveći problemi. To je objekat Igumenarije i Dohije. Treba da dobijemo saglasnost od grčkih službi nakon početka Velikog posta", objašnjava Šekularac.
Raduje što se uporedo sa arhitektonskom obnovom izgorelih objekata, manastir Hilandar i duhovno obnavlja.
Vlada Srbije je glavni donator obnove nemanjićke zadužbine na Atosu, kao i Srpska pravoslavna crkva i verujući narod.
Svojevrsno svetilište duhovnog, crkvenog, državotvornog i prosvetnog uzdizanja srpskog naroda, Hilandar je i ogledalo kulture i duhovnosti pravoslavnog sveta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.