Šef IAEA kritikuje zabranu pristupa lokacijama

Izvor: Akter, 08.Jun.2015, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef IAEA kritikuje zabranu pristupa lokacijama

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano kritikovao je danas zabranu koju je iranski vrhovni vođa Ali Hamenei nametnuo za stručnjake te agencije UN koji žele da posete iranske vojne lokacije ili razgovaraju sa iranskim naučnicima

Tri nedelje uoči isteka roka za postizanje konačnog sporazuma Irana i svetskih sila o spornom nuklearnom programu, sada je produbljen sukob oko toga koliko Iran mora biti otvoren za nadzor.

Iran i Grupa pet plus >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << jedan - Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Nemačka - 2. aprila su postigli okvirni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, kojim se sprečava mogućnost da Teheran proizvede atomsko oružje. Iran je prihvatio takozvani "Dodatni protokol" koji omogućava inspektorima UN veći nadzor nad nuklearnim aktivnostima.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei prošlog meseca je objavio da "neće biti dozvoljena nikakva inspekcija vojnih lokacija ili razgovori s nuklearnim naučnicima", posle čega su iranski zvaničnici rekli da je ta zabrana nesporna.

Amano je danas to osporio navodeći da je Iran več pristao da dozvoli "pristup lokacijama, dokumentima i ljudima" po okvirnom sporazumu u kojem se nalaze i delovi konačnog dogovora o kojem se pregovara.

Zapad na čelu sa SAD insistira da inspektori IAEA imaju obuhvatan pristup nuklearnim postrojenjima da bi se uverili da Iran poštuje ograničenja nuklearnog programa i isključe mogućost da radi na izradi atomskog oružja.

Amano je rekao da IAEA neće moći da donese odluku o navodima o ranijim radovima na nuklearnom oružju, što znači da možda neće biti ukinute sankcije Iranu.

On e dodao da Dodatni protokol stručnjacijma IAEA daje pravo da traže inspekciju ili pristup neimenovanim lokacijama.

Visoki iranski zvaničlnik za nuklearna pitanja Behruz Kamalvandi rekao je, međutim, da Dodatni protokol ne spominje vojne lokacije ili ispitivanje nuklearnih naučnika.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Šef IAEA kritikuje zabranu pristupa lokacijama u Iranu

Izvor: Blic, 09.Jun.2015, 00:30

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano kritikovao je juče zabranu koju je iranski vrhovni vođa Ali Hamenei nametnuo za stručnjake te agencije Ujedinjenih nacija koji žele da posete iranske vojne lokacije ili razgovaraju sa iranskim naučnicima...Tri nedelje uoči isteka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.