Savković: Srbija ima dovoljno pšenice

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Jan.2011, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savković: Srbija ima dovoljno pšenice

BEOGRAD- U Srbiji je 1. januara ove godine bilo nešto više od 800.000 tona pšenice, što je sasvim dovoljno do nove žetve, jer ukupna mesečna domaća potrošnja te žitarice iznosi oko 110.000 tona, izjavio je direktor udruženja Žita Srbije Vukosav Saković.

- Do nove žetve treba nam ukupno 660.000 tona hlebnog žita, iz čega se vidi da bi čak još neke količine pšenice mogle izaći iz zemlje, a da bilans i dalje ne bude narušen, naglasio je Saković.

Za prvih šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << meseci ekonomske godine za pšenicu iz Srbije je izvezeno ukupno nešto manje od 400.000 tona u zrnu, ukazao je Saković, precizirajući da je od 1. jula do kraja decembra izvezeno 282.000 tona pšenice, oko 73.000 tona brašna i određena količina testenina i biskvita.

Kada je okončana žetva, u našoj zemlji je, zajedno sa prelaznim zalihama, bilo ukupno više od 2,1 miliona tona pšenice, a za kompletnu domaću potrošnju neophodno je 1,6 miliona tona hlebnog žita, podsetio je Saković, napominjući da je ta razlika od oko 500.000 tona pšenice bila raspoloživa za izvoz.

Komentarišući najavljeno uvođenje dažbine na izvoz pšenice radi zaštite domaćeg tržišta, Saković je rekao da razmišljanje u tom pravcu treba svakako pohvaliti, ali bi o merama trebalo dobro razmisliti.

- Onog trenutka kada je cena naše pšenice premašila cenu na evropskim berzama, naš izvoz je maltene zaustavljen, pa smo u novembru izvezli samo 6.000 tona pšenice, kazao je on.

Saković je dodao da je u decembru izvoz pšenice bio nešto veći i iznosio je 9.000 tona, što je pre svega bila posledica najave uvođenja izvoznih taksi.

Naglašavajući da nema razloga za bojazan da bi ukidanje uvozne carine dovelo do masovnog uvoza pšenice u našu zemlju, Saković je objasnio da bi ta mera samo psihološki delovala da se cena pšenice na domaćem tržištu smiri i ponuda poboljša.

- Ako prosečan prinos bude četiri tone po hektaru, imaćemo dovoljno pšenice za nas, ali nećemo imati značajnije količine za izvoz, a ako bude ispod toga, postoji realna opasnost da nam određene količine pšenice nedostaju, naveo je Saković.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.