Saveti za zdravo buđenje

Izvor: TvojPortal.com, 06.Sep.2011, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saveti za zdravo buđenje

Izvor:pressonline
Miran san - Da biste se probudili puni energije, veoma je važno kakvi odlazite na spavanje - zato izbegavajte kasne obroke ili ih količinski smanjite, zaboravite na alkohol i kafu, utvrdite ritam leganja i buđenja, pogasite sve izvore svetlosti u sobi


Niste jutarnji tip? Bezvoljni ste i mrzovoljni kad ustanete i ne možete da funkcionišete dok ne popijete šoljicu kafe... Ne mora uvek da bude tako. Postoje jednostavni načini da nakon buđenja podignete >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << svoju energiju, ali imajte na umu da kakvi ćete se probuditi, najviše zavisi od toga kakvi ste otišli na spavanje.
Predstavljamo 10 saveta koji će vam pomoći da nakon buđenja budete vedri, puni energije i elana.

1. Na vreme u krevet
Na vreme u krevet Većina ljudi ne spava dovoljno, a odraslim osobama potrebno je sedam do devet sati sna. Nekima treba i manje, ali ispod šest sati sna ni za koga nije zdravo. Kako da utvrdite koliko je sna potrebno vašem organizmu? Nekoliko večeri idite u krevet čim vam se prispava i budite se bez budilnika.

2. Bez obilne večere
Obilna i teška večera nikako ne prija dobrom snu. Osećaj težine u želucu, organizam je zauzet varenjem, česta buđenja zbog odlaska toalet... Sve to narušava spavanje i zato izbegavajte kasne večere. Ako, ipak, morate uveče da jedete, prepolovite porcije.

3. Alkohol nije prijatelj sna
Činjenica je da alkohol opušta i da može da vas uspava, ali nije prijatelj dobrog sna. Ne samo zato što ćete noću često ići u toalet, već će alkohol terati vaš mozak da se probudi već posle tri do četiri sata od vašeg poslednjeg popijenog pića. Ako ste planirali da uveče pijete, potrudite se da prekinete najmanje četiri sata pre odlaska u krevet.

4. Ritam leganja i buđenja
Ritam spavanja nije dobar samo za bebe. Slično je i sa odraslima, nesanice su ređe kod onih koji su ustalili vreme leganja i buđenja. Ako ne odstupate od svog ritma, bar ne više od sat vremena, sigurno ćete se lakše buditi.

5. Zamračena soba
Spavanje pored svetla, može da naruši vaše unutrašnje procese. Kada se spremate za spavanje pogasite sve izvore svetlosti, uključujući televizor, kompjuter, a preko digitalnog sata možete da prebacite odeću. Opširnije pročitajte na linku

zdravljesavetispavanjebuđenjemiran san

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.