Šarčević: Đaci treba ravnopravno da uče dva strana jezika

Izvor: Blic, 30.Jan.2017, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Đaci treba ravnopravno da uče dva strana jezika

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević založio se danas da učenici u Srbiji ravnopravno uče dva strana jezika u školi.

- Naš stav je da bi deca trebalo ravnopravno da uče dva strana jezika. A da bismo to i omogućili moramo da definišemo radnu nedelju, da precizno utvrdimo šta učenike opterećuje, a šta relaksira - rekao je Šarčević u Osnovnoj školi "Mihailo Petrović Alas" u Beogradu, gde je prisustvovao početku Zimskog univerziteta za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << profesore francuskog jezika u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, Šarčević je ponovio da je neophodno da se strani jezici uče za sertifikate, a ne samo za ocenu i dodao da se prvi put, u saradnji sa filološkim fakultetima i dijasporom, radi i na sertifikovanju srpskog jezika.

- U okviru analize nedeljne opterećenosti učenika posebna pažnja, između ostalog, biće posvećena učenju stranih jezika - rekao je ministar i poželeo uspešan seminar profesorima.

Uspešan rad profesorima poželela je ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, koja je ukazala na neophodnost razvoja nove, interaktivne metode učenja jezika, kako bi đaci na najbolji način usvojili znanje.

- Kroz jezik deca usvajaju ne samo lingvistička već i interkulturalna znanja, dobijaju na zrelosti i sposobnosti da anticipiraju i prate promene u društvu. Zato je važno unaprediti predavačke metode - rekla je Moro.

Seminar se održava devetu godinu zaredom, u organizaciji Udruženja profesora francuskog jezika.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.