Izvor: RTS, 28.Jan.2022, 12:28

Sarajevo, Zagreb i Beograd jutros među pet najzagađenijih gradova na svetu

Prema podacima sajta "Aj-kju er" (IQAir) stanovnici glavnog grada Srbije udišu vazduh koji je ocenjen kao "nezdrav", dok kvalitet vazduha u Čačku ima ocenu "opasan po zdravlje". Osim Beograda, među prvih pet gradova na svetu po zagađenosti su Zagreb i Sarajevo.
U svim beogradskim opštinama prema podacima "Beoeka", vazduh je označen crvenom bojom kao zagađen. To znači da je nivo PM 2,5 prelazi 55,01 jedinicu.

"Beoeko" navodi da se zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << takvog vazduha zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego kod zdravih osoba.
Osetljivim grupama se zato preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da aktivnosti obavljaju u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Za ostale u populaciji preporučuje se skraćivanje dužine i intenziteta napornih aktivnosti, kao i pravljenje češćih pauza u svim aktivnostima na otvorenom.
Čačak, vazduh opasan po zdravljePrema podacima "Aj-kju era" u Čačku je koncentracija zagađujućih čestica PM 2,5 "veoma nezdrava" i, kako se navodi, trenutno (oko 9 časova) 46,9 puta viša od vrednosti koju propisuje Svetska zdravstvena organizacija.
Prema podacima sa tog sajta, koncentracija PM 2,5 je 284 jedinice, dok je u Beogradu 166.

Pored Beograda, na listi najzagađenijih gradova su i Zagreb i Sarajevo. Zagreb je na drugom, a Sarajevo na trećem.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zavod za javno zdravlje o zagađenju u Beogradu: Smanjiti aktivnost i boravak napolju

Izvor: RTS, 28.Jan.2022

Vazduh u Beogradu je tokom proteklih dana bio zagađen usled emisije gasova iz toplotnih izvora i posebnih meteoroloških uslova, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje. . Gradski zavod za javno zdravlje oglasio se povodom povećanog zagađenja vazduha u Beogradu, koji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.