Samo 8,5 odsto odraslih u Srbiji ima sve zube

Izvor: Politika, 05.Nov.2010, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo 8,5 odsto odraslih u Srbiji ima sve zube

BEOGRAD – Poslednja istraživanja u Srbiji pokazuju da svega 8,5 odsto odrasle populacije ima sve zube, 9,3 odsto nema nijedan svoj zub, dok četvrtini populacije (26,6 odsto) nedostaje više od 10 zuba.

Odrasli sve manje koriste stomatološke usluge, a naglo smanjenje broja pacijenata registrovano je već u prvoj godini primene Zakona o zdravstvenom osiguranju iz 2005. godine kojim su ograničena prava odraslog stanovništva na stomatološku zaštitu.

Ukupni broj poseta stomatolozima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opao je 2006. u odnosu na prethodnu godinu za čak 44 odsto, a u 2007. godini za još 11 odsto, podaci su Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Dok je stomatološka zašstita bila obuhvaćene paketom obaveznog osiguranja, zubari su godišnje imali od 3,25 do četiri miliona poseta, a taj broj je posle donošenja zakona pao na ispod dva miliona.

Broj poseta stomatologu zbog sanacije karijesa i komplikacija karijesa opao je posle donošenja zakona za čak 64 odsto.

Ipak, nije baš za sve kriv sistem, jer je pre svega ponašanje odraslog stanovništva u odnosu na zdravlje usta i zuba loše i to pre svega kada je u pitanju oralna higijena.

Parodontopatija, karijes, estetski i funkcionalni problemi vezani za gubitak zuba najčešći su razlozi za posetu stomatološkoj ordinaciji u celom svetu, a građani Srbije dolaze kod zubnog lekara kad se baš mora, kaže specijalista stomatološke protetike dr Marina Biljman.

Ona u izjavi Tanjugu dodaje da je zubobolja jedno od najčešćih oboljenja i mali je broj ljudi koji nisu patili od nje, pa se zato za ta oboljenja može tvrditi da su opšta pojava u našem narodu.

Biljman smatra da mnoga zubna oboljenja mogu biti sprečena ili svedena na manju meru ako se oboleli zubi blagovremeno leče, a novija naučna ispitivanja dokazala su da su zubne bolesti skriveni uzročnici mnogih veoma teških oboljenja ostalih ljudskih organa.

Biljman ističe da su parodontopatija, karijes, estetski i funkcionalni problemi vezani za gubitak zuba najčešći razlozi za posetu stomatološkoj ordinaciji u celom svetu.

„Razvijenost jedne zemlje, kultura, običaji, način ishrane, organizovanost i dostupnost zdravstvene zaštite, posebno ulaganje u preventivu, kao i genetski faktori su glavni činioci koji utiču na stanje usta i zuba jedne nacije”, rekla je Biljman.

Ona je ukazala da nas s druge strane lekari, koji prate i statistički obrađuju podatke o stanju usta i zuba u našoj populaciji, uveravaju da se ono iz godine u godinu popravlja.

Biljman smatra da naši građani ne izgledaju tako lepo što se tiče zuba, pogotovu imajući u vidu vreme u kome živimo i mogućnosti koje pruža nauka, iako pokazatelji govore o poboljšanju situacije.

Ona je istakla da se kod zubnog lekara odlazi kad se baš mora, kao i da to nije vezano samo za siromaštvo ili ruralnu sredinu.

„Osim društvenih okolnosti koje i danas predstavljaju nepovoljan faktor za ukorenjivanje pravilnog odnosa prema zdravlju uopšte, a zubima posebno, prisutan je nemar u održavanju higijene usta i zuba i odsustvo neprijatnosti zbog vidljivog nedostatka čak i više zuba”, kazala je Biljman.

Tanjug

objavljeno: 05.11.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samo 8,5 odsto odraslih u Srbiji ima sve zube

Izvor: Blic, 05.Nov.2010

Poslednja istraživanja u Srbiji pokazuju da svega 8,5 odsto odrasle populacije ima sve zube, 9,3 odsto nema nijedan svoj zub, dok četvrtini populacije (26,6 odsto) nedostaje više od 10 zuba...Odrasli sve manje koriste stomatološke usluge, a naglo smanjenje broja pacijenata registrovano je već u...

Nastavak na Blic...

SVE ZUBE IMA SAMO 8,5 ODSTO ODRASLIH U SRBIJI

Izvor: Kurir, 05.Nov.2010

BEOGRAD - Poslednja istraživanja u Srbiji pokazuju da svega 8,5 odsto odrasle populacije ima sve zube, 9,3 odsto nema nijedan svoj zub, dok četvrtini populacije (26,6 odsto) nedostaje više od 10 zuba...Odrasli sve manje koriste stomatološke usluge, a naglo smanjenje broja pacijenata registrovano...

Nastavak na Kurir...

Katastrofalno loše zdravstveno stanje: Krezuba Srbija!

Izvor: Press, 05.Nov.2010

Samo 8,5 odsto odraslih u Srbiji ima sve zube, dok čak 9,3 odsto nema nijedan svoj zub. Stomatolozi: Mnogo je onih koji ne peru zube, a i ostali to uglavnom ne rade pravilno Svega 8,5 odsto odraslih građana Srbije ima sve zube, a čak 9,3 odsto nema nijedan...

Nastavak na Press...

Svaki deseti odrasli u Srbiji ima sve zube

Izvor: Blic, 06.Nov.2010, 01:10

U Srbiji svega 8,5 odsto odrasle populacije ima sve zube, 9,3 odsto nema nijedan svoj zub, a četvrtini populacije (26,6 odsto) nedostaje više od 10 zuba. Odrasli sve manje koriste stomatološke usluge, a naglo smanjenje broja pacijenata registrovano je već u prvoj godini primene Zakona o zdravstvenom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.