Izvor: Blic, 08.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sačuvati svu dokumentaciju

Sačuvati svu dokumentaciju

BEOGRAD - Tim ljudi koji je formirao Krizni štab DOS-a preuzeo je u petak oko podne zgradu Savezne uprave carina na Novom Beogradu. Štab je reagovao brzo jer se, prema našim informacijama kao i prema priči zaposlenih u Carini koji su nas zvali, u ovoj zgradi dešavalo nešto neuobičajeno, počevši od krađe do uništavanja dokumentacije. Primopredaja dužnosti od bivšeg direktora Mihalja Kertesa završena je oko 15 sati i od tog momenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preuzimaju se sve mere za sprečavanje krađe robe i stvari iz carinskih magacina, kao i uništavanje carinske dokumentacije - izjavio je za 'Blic' Dušan Zabunović, inače vlasnik kompanije MPS koji se nalazi na čelu ovog tima. - Nažalost, deo dokumentacije je već uništen, magacinske kartice su spaljene, a sve dostavnice i prijemnice za poslednjih nekoliko dana su nestale, tako da sada jedino imamo pravi uvid o stanju robe u magacinima sa jučerašnjim danom. Zatekli smo i deo dokumetacije o automobilima koje je bivši direktor poklanjao radnim organizacijama i fizičkim licima. Kada sredimo spisak, javnost će biti obaveštena ko je i po kom osnovu došao do tih automobila - dodaje Zabunović.

Prva akcija tima bila je u petak kontrola aviona JAT-a na liniji za Peking, jer se prema nekim indicijama u kontejnerima za robu nalazio deo zlata iz državnih rezervi, ali je proverom utvrđeno da nije bilo mesta bojazni.

- Svim carinarnicama i carinicima već je upućen dopis da posebno obrate pažnju na eventualni pokušaj iznošenja premeta i dragocenosti koji su državna svojina, kao i nacionalnog umetničkog blaga, tako da građani mogu da budu sigurni da se našoj državnoj imovini ništa više ne može desiti i da neće nestati netragom - zaključio je Zabunović.

Tim koji je trenutno na čelu carinske uprave, prema njegovim rečima, nije novo rukovodstvo, već je njihov zadatak da spreče eventualne pokušaje krađe i otuđenja državne imovine.

Prilikom ulaska u zgradu Direkcije, tim DOS-a je zatekao prazne sefove bez i jednog jedinog dinara, ali je pretresom pronađeno deset snajperskih pušaka, 32 pištolja i oko 6.000 metaka. G.K. Carina nekome iz te službe

BEOGRAD (Beta) - Jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije Žarko Korać izjavio je juče da će Saveznu upravu carina privremeno voditi neko iz carine. 'Zamolićemo ljude iz carine da odrede nekoga da vodi carinsku službu. To će čintii do trenutka kad se izabare novi ministar finansija koji po zakonu treba da odredi ko će to raditi', rekao je Korać u intervjuu beogradskom radiju B2-92. Korać je rekao da 'to što se desilo (način preuzimanja carine) nije dobro' i dodao da su 'Kertesa držali zaključanog, pa su ga pustili da ode'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.