Izvor: Blic, 19.Sep.2016, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Zakon je šupalj kao švajcarski sir

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da je u 2015. godini nastavljen "kontinuirani rast" zahteva za slobodnim pristupom infrmacijama od javnog značaja, kao i da je broj žalbi i dalje ogroman.

On je na sednici skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, na kojoj se razmatrao izveštaj za 2015. godinu, kazao da mu se samo u prošloj godini obratilo više od 11.000 subjekata, a da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od ukupnog broja intervencija uspešno završeno 96 odsto slučajeva.

- Problem je u onih četiri odsto neuspešnih slučajeva. Zašto neko neće da postupa po zakonu i pruži informaciju. Institucija poverenika može da propiše novčanu kaznu, ali ona se ne plaća iz džepa odgovornog lica već iz kase firme. Mnogi će lakše platiti kaznu nego pružiti informaciju o poslovanju - rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, drugi mehanizam je da Vlada Srbije naredi prinudno rešenje, međutim, to se ni jednom do sada nije desilo.

On je kao "fenomen" označio i činjenicu da u zakonu nisu definisana "lica sa javnim ovlašćenjima" - notari i izvršitelji, odnosno da nije precizirano da li se i na njih zakon odnosi.

- Predlog je da se donesu izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, gde bi se jasnije odredila odgovornost. U prethodne četiri godine niko nije procesuiran za nepoštovanje zakona - rekao je Šabić.

Govoreći o Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, Šabić je kazao da je 2015. godine podneto više od 2.500 žalbi, ali da i taj broj stalno raste.

Prema njegovim rečima, neshvatljivo je da od donošenja Zakona 2010. godine nije usvojen Akcioni plan, ali i da sam Zakon sadrži brojne majkavosti i da je i napisan tako da je "nerazumljiv čak i pravnicima".

- Zakon je šupalj kao švajcarski sir. Iako sam pre skoro dve godine sa svojim timom napisao model novog zakona i prosledio ga vladi, nikakvog pomaka nije bilo. Ogroman broj žalbi podseća na vatromet, a intervencije Poverenika bi trebale da budu svedene na eksces - rekao je Šabić.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravsnost polova Meho Omerović ocenio je da je neophodna bolja koordinacija službi, kako bi se broj žalbi i intervencvija Poverenika smanjio u oba slučaja.

- Pritiskaćemo Vladu Srbije da nam dostavi nova zakonska rešenja. Nije dobro da igramo ping - pong - rekao je Omerović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šabić: Rast zahteva za slobodnim pristupom informacijama

Izvor: N1 televizija, 19.Sep.2016

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da je u 2015. godini nastavljen "kontinuirani rast" zahteva za slobodnim pristupom informacijama od javnog značaja, kao i da je broj žalbi i dalje ogroman...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.