Šabić: Protivzakonito objavljivanje adrese ministarke Brnabić

Izvor: RTS, 21.Dec.2016, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Protivzakonito objavljivanje adrese ministarke Brnabić

Objavljivanje adrese porodice ministarke državne uprave i lokalne samouprave Ane Brnabić nije opravdano i može se smatrati nezakonitom obradom ličnih podataka, izjavio je Tanjugu Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.
Šabić je istakao da je objavljivanje mnogih podataka o ličnosti državnih funkcionera, uključujući i podatke o imovini, legitimna stvar, da je u našim uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to dodatno naglašeno Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji predviđa i objavljivanje registra s tim podacima na internetu.

"Međutim, ne mislim da je objavljivanje adresa čak ni funkcionera, a pogovoto lica za koje neko misli da su sa njima povezana, opravdano bilo kojom svrhom. To je nesrazmerna, dakle i nezakonita obrada ličnih podataka", zaključio je Šabić.
Neprofitna organizacija "Krik" objavila je adrese stanovanja majke i brata ministarke Brnabić, koja je saopštila da su time ugrožene njihova bezbednost i privatnost.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabić: Objavljivanje kućne adrese teška povreda Kodeksa i zakona

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2016

Infomisanje javnosti o imovini funkcionera i eventualnom sukobu interesa je legitimno, ali objavljivanje podataka poput adrese stanovanja je teška povreda Kodeksa novinarske profesije i zakona, koja može imati i neželjene posledice, kaže poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.