Izvor: B92, Beta, 02.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Prekršena tajnost podataka

Beograd -- Objavljivanjem spiska građana koji nisu ostvarili pravo na besplatne akcije prekršeni su standardi zaštite podataka o ličnosti, upozorava Rodoljub Šabić.

"Naravno da je reč o flagrantnom kršenju svih standarda vezanih za zaštitu podataka o ličnosti, demokratskih standarda koji važe u svetu i naravno da je reč o kršenju odredaba naših zakona", kazao je poverenik za informacije od javnog značaja.

Agencija za privatizaciju objavila je na svom sajtu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u dnevnom listu Politika i Službenom glasniku spisak sa više od 33.000 građana koji nisu ostvarili pravo na besplatne deonice.

Uz puno ime tih građana, data su i imena jednog od njihovih roditelja i jedinstveni matični broj građana (JMBG).

"Ne mislim da iza gesta Agencije (objavljivanja spiska) stoji zla namera, ali to jeste flagrantno kršenje ljudskih prava i nešto što treba sprečavati delovanjem nadležnih organa i edukacijom. Kako sada stvari stoje, ova država mora da ima i jedno i drugo", dodao je Šabić.

"To je obrada podataka bez saglasnosti ličnosti i korišćenje podataka na osnovu kojih se ličnost može prepoznati, markirati.... Ja iz formalnih razloga ne mogu preduzeti ništa", kazao je Šabić.

On kaže da će se Zakon o zaštiti podataka, koji zaštitu stavlja u njegovu nadležnost, primenjivati od 1. januara.

Neovlašćeno korišćenje podataka često

Navodeći da Srbija nema mehanizam za zaštitu građana od neovlašćene obrade i korišćenja podataka, Šabić je apelovao na sve "subjekte da se od toga suzdrže".

"Ima indicija da u Srbiji ima jako mnogo ozbiljnih povreda tih elementarnih prava, podaci o građanima se, bilo u komercijalne, bilo u neke druge svrhe, stavljaju na raspolaganje subjektima koji ne bi trebalo da ih koriste", naglasio je on.

Tako, kazao je Šabić, veliki broj javnih komunalnih preduzeća ima zaključene ugovore sa Kreditnim biroom i stavlja im na raspolaganje podatke o dugovanjima i docnji korisnika usluga bez njihovog znanja i saglasnosti "što je, takođe, ozbiljna povreda zakona i standarda".

Kao posebno provokativnu, on je naveo činjenicu da to čine javna preduzeća koja nisu sklona da podatke o svom poslovanju stavljaju javnosti na uvid.

Odgovarajući na pitanje kakvu bi zaštitu građani čiji su podaci objavljeni imali da je Zakon stupio na snagu, Šabić je kazao da su za takav prekršaj zaprećene novčane kazne "koje nisu male", ali i izrazio bojazan da će se stupanjem na snagu tog zakona nešto značajnije promeniti.

"Jako su male šanse da će građani od 1. januara imati tu realnu zaštitu... Paradoks je očekivati da poverenik može preuzeti neuporedivo složeniju nadležnost bez potrebnih pretpostavki, ljudi, novca, prostora, što bi Vlada Srbije bila dužna da obezbedi", naveo je on.

Prema njegovim rečima, posebno je "loše što ćemo 1. januara postati svesni da smo napravili još jedno mrtvorođenče, zakon koji neće biti primenjivan".

Kako je kazao, osim što zakon treba primenjivati, važno je voditi "ozbiljnu, robusnu edukaciju ljudi koji obrađuju podatke od Agencije za privatizaciju, preko privatnih zubarskih ordinacija do biblioteka, da ne pričam o velikim obrađivačima podataka kakvi su zavodi za penzijsko, socijalno osiguranje".

Agencija: Spisak propisan zakonom

Agencija za privatizaciju saopštila je da postoji zakonski osnov za objavljivanje spiska imena građana čije prijave za sticanje prava na besplatne akcije su odbačene.

Agencija je iznela da je objavljivanje platila pet miliona dinara.

Spisak imena više od 33.000 građana čija je prijava za sticanje prava na besplatne akcije odbačena, objavljen je danas u "Politici", u "Službenom glasniku Srbije" i na internet sajtu Agencije.

To je, kako je navela Agencija u saopstenju dostavljenom agenciji Beta, regulisano Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koju gradani ostvaruju u postupku privatizacije.

Ističe se da je u tom zakonu navedeno da će Agencija odbaciti prijave ako su neblagovremene ili su ih podneli građani koji ne ispunjavaju propisane uslove za sticanje prava na besplatne akcije.

Zakonska obaveza Agencije je bila da spiskove odbijenih prijava objavi na svojoj internet strani, u "Službenom glasniku Srbije" i u jednom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Srbije, što je Agencija i učinila, navedeno je u saopštenju.

"S obzirom da postoji više osoba sa istim imenom i prezimenom, čak i imenom roditelja, bilo je neophodno dodati i matični broj lica", ukazala je Agencija i dodala da je i svima, čiji je zahtev odbijen, poslala obaveštenje na kućnu adresu, "uz pouku o pravnom leku, kako bi građani u potpunosti bili upoznati sa svojim pravima".

Objašnjavajući po kojem kriterijumu je spisak građana čija je prijava odbačena, objavljen u "Politici", na 44 strane, Agencija je navela da je taj list ponudio najnižu cenu objavljivanja oglasa, a ispunjava i Zakonom predviđene uslove.

"Ugovorom sklopljenim sa 'Politikom', cena objavljivanja oglasa po strani je 64.000 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV) što je, uvereni smo, najmanja cena plaćena za zakup cele strane u tom dnevnom listu", navela je Agencija, što znači da je "Politici" za tu uslugu plaćeno oko 2,8 miliona dinara.

Cena objavljivanja spiska u "Službenom glasniku" je, kako se dodaje, 2,2 miliona dinara, bez PDV-a. Zakupljene su 184 strane, tako da je za taj oglas plaćeno 11.975 dinara po strani.

"Od samog početka procesa podela besplatnih akcija građanima, Agencija za privatizaciju o svakom koraku obaveštava javnost i nastoji da svaki građanin Srbije bude što bolje upoznat sa celim postupkom ostvarivanja prava na besplatne akcije", naglasila je Agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabić: Agencija prekršila tajnost ličnih podataka

Izvor: EMportal, 02.Dec.2008

Objavljivanjem spiska građana koji nisu ostvarili pravo na besplatne akcije prekršeni su demokratski standardi zaštite podataka o ličnosti, izjavio je danas poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.