Izvor: Blic, 07.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Javnosti potrebno više finansijskih informacija

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je danas da, pored plate rukovodstava javnih preduzeća, još mnogo informacija treba da budu predmet kontrole javnosti.

Šabić je u saopštenju - povodom mera koje Vlada Srbije najavljuje radi utvrđivanja kriterijuma i uvođenja reda u oblast plata i naknada rukovodstava državnih preduzeća - naveo da je neophodno ostvarivanja znatno višeg nivoa transparentnosti u radu tih, ali i drugih subjekata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
On je podsetio da je vlada mere preduzela tek pošto su, posredstvom Administrativnog odbora Skupštine Srbije, informacije o platama i naknadama rukovodstava državnih preduzeća dospele u javnost i privukle veliku pažnju.

Šabić je naveo da je i sam Administrativni odbor imao ozbiljnih problema da dođe do tih informacija. Bio je čak prisiljen da se žali Povereniku za informacije, i da je većinu podataka dobio tek na njegovu intervenciju.

"Takva situacija je sama po sebi apsurdna, utoliko pre što se radi o informacijama koje bi morale biti dostupne najširoj javnosti i bez bilo čijeg konkretnog zahteva", naveo je poverenik.

On smatra da bi, ne samo informacije o platama i naknadama rukovodstava, nego i o finansijskim i materijalnim sredstvima i o njihovoj potrošnji, o javnim nabavkama, troškovima reprezentacije, donacijama, trebalo da budu uredno i ažurno objavljivane u informatorima preduzeća o radu, uključujući i njihove prezentacije na Internetu.

Šabić je podsetio da je objavljivanje Informatora o radu, zakonom utvrđena obaveza svih državnih preduzeća koja imaju javna ovlašćenja, ali da od 40-tak preduzeća koja na republičkom i pokrajinskom nivou imaju tu obavezu, samo sedam ima Informatore o radu na Internetu, ali šture i neažurne, bez finasijskih podataka.

Šabić navodi da je zbog toga krajnje vreme da Vlada Srbije i nadležna ministarstva sprovode svoju obavezu nadzora primene zakona i pokrenu prekršajne postupke zbog neizvršavanja te zakonske obaveze.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nedovoljno transparentnosti

Izvor: B92, 07.Nov.2008

Beograd -- Pored plata članova upravnih odbora javnosti treba da budu dostupne i ostale informacije vezane za javna preduzeća, podseća poverenik za informacije... Povodom odluke Vlade Srbije da smanji plate članovima upravnih odbora, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenjuje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.