Izvor: B92, 07.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedovoljno transparentnosti

Beograd -- Pored plata članova upravnih odbora javnosti treba da budu dostupne i ostale informacije vezane za javna preduzeća, podseća poverenik za informacije.

Povodom odluke Vlade Srbije da smanji plate članovima upravnih odbora, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenjuje da, pored plata rukovodstava javnih preduzeća još mnogo informacija treba da budu predmet kontrole javnosti i da je neophodno ostvariti veći nivo transparentnosti u radu tih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drugih subjekata.

On je u saopštenju podsetio da je vlada mere preduzela tek pošto su, posredstvom Administrativnog odbora Skupštine Srbije, informacije o platama i naknadama rukovodstava državnih preduzeća dospele u javnost i privukle veliku pažnju.

Šabić smatra da bi, ne samo informacije o platama i naknadama rukovodstava, nego i o finansijskim i materijalnim sredstvima i o njihovoj potrošnji, o javnim nabavkama, troškovima reprezentacije, donacijama, trebalo da budu uredno i ažurno objavljivane u informatorima preduzeća o radu, uključujući i njihove prezentacije na Internetu.

On je podsetio da je objavljivanje Informatora o radu zakonom utvrđena obaveza svih državnih preduzeća koja imaju javna ovlašćenja, ali da od 40-tak preduzeća koja na republičkom i pokrajinskom nivou imaju tu obavezu, samo sedam ima Informatore o radu na Internetu, ali šture i neažurne, bez finansijskih podataka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.