Sa ovim cenama grejanja, nema para za gas i mazut

Izvor: Glas javnosti, Beta, 19.Sep.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa ovim cenama grejanja, nema para za gas i mazut

BEOGRAD - "Srbijagas" će morati da se zaduži za još 200 miliona evra do kraja predstojeće grejne sezone ako gas u Srbiji ne poskupi, izjavio je generalni direktor tog javnog preduzeća Dušan Bajatović. On je novinarima u Paraćinu rekao da je pitanje cene gasa političko i socijalno-ekonomsko pitanje, kao i pitanje makroekonomske stabilnosti, i dodao da je u toku izrada analiza o tome šta bi donelo poskupljenje gasa zajedno sa poskupljenjem cene grejanja. Naveo je da su veliki dugovi najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << problem "Srbijagasa".

"Sa ovim cenama grejanja nijedna toplana u Srbiji ne može da skupi dovoljno novca da plati gas i mazut", rekao je Bajatović.

Srbija želi prva u izgradnju Južnog toka

Bajatović je izjavio da je ambicija Srbije da prva u Evropi do kraja 2012. godine počne izgradnju kopnenog dela gasovoda Južni tok. On je rekao da očekuje da će taj plan biti ostvaren ukoliko se pripreme nastave sadašnjim tempom. Najavio je da će Studija o izvodljivosti za izgradnju deonice Južnog toka kroz Srbiju biti usaglašena sa ruskim partnerima do kraja novembra. Bajatović je najavio da će Južni tok u Srbiju ući iz Bugarske kod Zaječara i da će kapacitet gasovoda biti između 36 milijardi i 41 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Vrednost investicije je procenjena na 20 milijardi evra, kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, izgradnja bi trebalo da počne u 2013. godini, a rok za završetak radova je kraj 2015. godine.

Deonica gasovoda kroz Srbiju bi trebalo da bude duga 450 kilometara, s kapacitetom od 36 milijardi do 41 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Vrednost investicije u taj deo gasovoda biće najmanje 700 miliona evra. Rusija je već potpisala sporazume o izgradnji Južnog toka sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.