SUBNOR protiv rehabilitacije Draže

Izvor: Politika, 09.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUBNOR protiv rehabilitacije Draže

U Okružnom sudu u Beogradu održano je juče prvo ročište povodom zahteva Vojislava Mihailovića za rehabilitaciju njegovog dede đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, načelnika Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini u vreme Drugog svetskog rata. Sudija Gordana Todorović, posle ko zna koliko poziva i Mihailovićevih neodazivanja na njih, predala mu je disketu s kompletnom građom sa suđenja Draži Mihailoviću održanog u junu i julu 1946. godine u Beogradu, dobijenom od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vojnog arhiva.

Sudija je prokomentarisala da je na disketi više od šest hiljada dokumenata koji iziskuju mnogo vremena za detaljno proučavanje. Kada se upozna sa predmetom, rekla je sudija Todorović, Vojislav Mihailović može da se obrati sudu da bi veće zakazalo sledeće ročište. Vojislav Mihailović dao je juče saglasnost da se njegovom zahtevu za rehabilitaciju Draže Mihailovića pridruže Srpska liberalna stranka, članovi Udruženja Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje žrtava komunističkog režima...

Za sledeće viđenje u sudnici jedan Okružnog suda u Beogradu svoje prisustvo prijavili su kao „umešači” i predstavnici SUBNOR-a, kao i Stanislav Mladenović iz Paraćina.

– Oni po zakonu imaju pravo na to, mogu da učestvuju u razmatranju činjenica, postavljaju pitanja, ali nemaju pravo žalbe na odluku suda – objasnila je sudija Todorović.

Posle završenog ročišta Vojislav Mihailović, bivši gradonačelnik Beograda, izjavio je za „Politiku”:

– To što je sačuvana celokupna dokumentacija o suđenju mom dedi nije me uverilo u njenu verodostojnost. Ni sudija ne može da bude sigurna u to budući da su, kako je rekla, vođene stenografske beleške, a potom prepisivane. Sumnjiva mi je i činjenica da kod drugih predmeta u kojima je zatražena rehabilitacija nema nijednog dokumenta, a da je u slučaju Draže Mihailovića sve tu. Činjenica da se mom dedi sudilo u montiranom procesu navodi me na pomisao da bi i dokumentacija mogla da bude falsifikovana. Važno mi je da će sudija tražiti da mi se dozvoli uvid u originalna dokumenta, a potom i da utvrdim da li su dokumenta koja su nam podeljena na disketama identična njima. Niko ne može da zna šta je izvađeno iz te dokumentacije – rekao, je između ostalog, Vojislav Mihailović.

M. Derikonjić - D. Vlahović

[objavljeno: 10/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

SUBNOR protiv rehabilitacije Draže

Izvor: B92, 10.Apr.2009, 16:38

Beograd -- U Okružnom sudu u Beogradu održano je prvo ročište povodom zahteva Vojislava Mihailovića za rehabilitaciju njegovog dede, đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića... Sudija Gordana Todorović, posle ko zna koliko poziva i Mihailovićevih neodazivanja na njih, predala mu je disketu s kompletnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.