Petak, 10.04.2009.

01:36

SUBNOR protiv rehabilitacije Draže

U Okružnom sudu u Beogradu održano je prvo ročište povodom zahteva Vojislava Mihailovića za rehabilitaciju njegovog dede, đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Izvor: Politika

Default images

Sudija Gordana Todorović, posle ko zna koliko poziva i Mihailovićevih neodazivanja na njih, predala mu je disketu s kompletnom građom sa suđenja Draži Mihailoviću održanog u junu i julu 1946. godine u Beogradu, dobijenu od Vojnog arhiva.

Sudija je prokomentarisala da je na disketi više od šest hiljada dokumenata koji iziskuju mnogo vremena za detaljno proučavanje. Kada se upozna sa predmetom, rekla je sudija Gordana Todorović, Vojislav Mihailović može da se obrati sudu da bi veće zakazalo sledeće ročište.

Vojislav Mihailović dao je juče saglasnost da se njegovom zahtevu za rehabilitaciju Draže Mihailovića pridruže Srpska liberalna stranka, članovi Udruženja Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje žrtava komunističkog režima...

Za sledeće viđenje u sudnici jedan Okružnog suda u Beogradu svoje prisustvo prijavili su kao „umešači” i predstavnici SUBNOR-a, kao i Stanislav Mladenović iz Paraćina.

„Oni po zakonu imaju pravo na to, mogu da učestvuju u razmatranju činjenica, postavljaju pitanja, ali nemaju pravo žalbe na odluku suda“, objasnila je sudija Gordana Todorović.

Posle završenog ročišta Vojislav Mihailović, bivši gradonačelnik Beograda, izjavio je za „Politiku”:

„To što je sačuvana celokupna dokumentacija o suđenju mom dedi nije me uverilo u njenu verodostojnost. Važno mi je da će sudija tražiti da mi se dozvoli uvid u originalna dokumenta, a potom i da utvrdim da li su dokumenta koja su nam podeljena na disketama identična njima“, rekao je Vojislav Mihailović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: