SUBNOR protiv rehabilitacije Draže Mihailovića

Izvor: Politika, 20.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUBNOR protiv rehabilitacije Draže Mihailovića

Zakon koji izjednačava četnike i partizane je pokušaj uvođenja kvislinških elemenata u antifašističku tradiciju Evrope, kaže dr Aleksandar Sekulović

Zahtevamo da se obustavi sudski postupak za rehabilitaciju Draže Mihailovića. Najenergičnije se suprotstavljamo omalovažavanju istinskih boraca za slobodu i nevinih žrtava četničkog terora i upozoravamo da bi se eventualnom rehabilitacijom Dragoljuba – Draže Mihailovića, pukovnika vojske bivše Kraljevine Jugoslavije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbiji nanela šteta neprocenjivih razmera, glavna je poruka koju je javnosti uputilo više od 100 članova organizacija boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista koji su juče u sedištu SUBNOR-a u Beogradu organizovali protestni skup.

Obraćajući se drugaricama i drugovima iz Saveza antifašista Srbije, Društva za istinu o narodnooslobodilačkoj borbi i Jugoslaviji i SUBNOR-a, Slavko Popović, predsednik Republičkog odbora, rekao je da je cilj protesta uticaj na javnost, sudske organe, domaće i međunarodne, ali i vlast kako bi se sprečilo prekrajanje istorije.

– Nijedna zemlja Evrope nije rehabilitovala osuđenog kvislinga. Ukoliko se Srbija odvaži da to učini, oslobodiće odgovornosti ceo četnički pokret a ne samo Dražu Mihailovića koji je 1946. godine osuđen javno uz prisustvo više od 100 novinara. Neki misle da se to može zaboraviti. Dužni smo da sprečimo najavljenu rehabilitaciju – istakao je Popović.

Govoreći o njenim pravnim aspektima, dr Aleksandar Sekulović, član Glavnog odbora Saveza antifašista Srbije, u tekstu na sedam strana zaključio je da Zakon o rehabilitaciji nije nikakav pravni akt već izraz političke samovolje i osionosti sledbenika kvislinških snaga koje žele da prekroje istoriju.

– Ovaj zakon predstavlja flagrantno kršenje međunarodnih konvencija o kažnjavanju krivičnih dela protiv čovečnosti koje je Srbija prihvatila i po kojima nema zastarelosti krivičnog gonjenja za takva dela, pa zato ne može biti ni rehabilitacije. Takođe, povređen je krivično-pravni sistem Srbije kao i Ustav, te zakon mora biti proglašen neustavnim – istakao je Sekulović i dodao da je zakon koji izjednačava četnike i partizane, pokušaj političkog krijumčarenja, odnosno uvođenja kvislinških elemenata u antifašističku tradiciju Evrope.

Jovan Radovanović, novinar – veteran, istoričar i autor nekoliko knjiga o Dragoljubu Mihailoviću, citirajući razna dokumenta govorio je o zločinima koje su pripadnici četničkog pokreta učinili nad nevinim ljudima za vreme Drugog svetskog rata.

– Četnici su Mihailovića odveli u ponor, istorijsku propast. Ove, 2009. godine, pod okriljem države, njenih organa, vodi se nepromišljena i suluda kampanja za rehabilitaciju Draže Mihailovića i pronalaženje njegovog groba. Dok narod grca u nevoljama, posebno u talasima svetske ekonomske krize, dok ljudi seku prste sa ruku ili danima štrajkuju glađu i blokiraju saobraćaj u Beogradu, država nema važnijeg posla nego da troši pare na spasavanje dokazano negativne istorijske ličnosti koju je nauka bacila na otpad – zaključio je Radovanović.

J. Cvetković

[objavljeno: 20/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.