STOGODIŠNJICA Otkriven spomenik poginulim junacima u odbrani Stiga i Srbije

Izvor: Blic, 07.Okt.2015, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STOGODIŠNJICA Otkriven spomenik poginulim junacima u odbrani Stiga i Srbije

U mestu Ram na obali Dunava danas je otkriven spomenik srpskim junacima 9. pešadijskog puka prvog poziva Dunavske divizije koji su poginuli u herojskoj borbi u odbrani Stiga i Srbije 1915. godine.

Održana je i Svečana akademija i otvorena virtuelna izložba Istorijskog arhiva Požarevac “Stogodišnjica odbrane Stiga 1915-2015”.

U mestu Ram, u opštini Veliko Gradište, gde se nalazi i istoimena tvrđava iz 15. veka, 7. oktobra 1915.godine, pri povratku austrougarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojske, izvršen je napad vojno nadmoćnijih Nemaca. U borbama koje su se vodile od jeseni 1915. godine, učestvovao je Deveti pešadijski puk u sastavu Dunavske divizije prvog poziva braneći Stig i Mlavu i povlačeći se od Rama prema Dunavu do Krfa.

Otkrivanje spomenika i svečano obeležavanja stogodišnjice odbrane Stiga zajednički su organizovali opština Veliko Gradište i grad Požarevac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.