Obeležavanje jednog veka odbrane Stiga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2015, 05:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje jednog veka odbrane Stiga

U mestu Ram na obali Dunava danas će biti otkriven spomenika srpskim junacima Devetog pešadijskog puka prvog poziva Dunavske divizije koji su poginuli u odbrani Stiga i Srbije 1915. godine.

Spomenik će biti otkriven u okviru obeležavanju jednog veka odbrane Stiga, koji organizuju opština Veliko Gradište i Grad Požarevac pod nazivom "Od Rama do Krfa - do poslednjeg čoveka…1915-2015".

Program je obuhvatio niz manifestacija koje su počele 28. juna, a završavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se sutra kada će u mestu Ram biti otkriven spomenika palim junacima Velikog rata, objavljeno je na sjatu opštinje Veliko Gradište.

U selu Ram na Dunavu, 7. oktobra 1915, pri povratku austrougarske vojske, izvršen je napad vojno nadmoćnijih snaga nemačkih i austrougraskih jedinica.

U borbama koje su se vodile od jeseni 1915. učestvovao je Deveti pešadijski puk, u sastavu Dunavske divizije prvog poziva, braneći Stig i Mlavu i povlačeći se od Rama na Dunavu do Krfa.

U okviru obeležavanja jubileja biće priređena i svečana akademija kao i virtuelna izložba Istorijskog arhiva Požarevac pod nazivom "Stogodišnjica odbrane Stiga 1915-2015".

Povodom te bitke Velikog rata, koja se u jesen 1915. godine odigrala u dolini Stiga i Mlave, oko tvrđave Ram na Dunavu i Velikog Gradšsta Izdavačko preduzeća "Prosveta" objavilo je knjigu "Od Rama do Krfa: do poslednjeg čoveka", Vlastimira S. Petkovića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

STOGODIŠNJICA Otkriven spomenik poginulim junacima u odbrani Stiga i Srbije

Izvor: Blic, 07.Okt.2015

U mestu Ram na obali Dunava danas je otkriven spomenik srpskim junacima 9. pešadijskog puka prvog poziva Dunavske divizije koji su poginuli u herojskoj borbi u odbrani Stiga i Srbije 1915. godine...Održana je i Svečana akademija i otvorena virtuelna izložba Istorijskog arhiva Požarevac “Stogodišnjica...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.