STARI OBIČAJI Poselo okupilo selo posle decenija pauze

Izvor: Blic, 03.Feb.2016, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STARI OBIČAJI Poselo okupilo selo posle decenija pauze

U Vilovima kod Nove Varoši su organizovali seosko poselo posle par decenija pauze i na njemu je sve bilo kao u davne dane kada su prela i posela meštanima bila jedina razonoda tokom zime.

Veselilo se i staro i mlado, a crkvena sala na Ljubičinoj ravni bila je tesna da primi sve meštane željne igre, pesme i druženja. Svirale su trube iz orkestra Ivana Đenadića iz susednih Akmačića, bubanj i klarineti braće Šalipuriz Pribojskih Goleša davali su takt kolovođi, dok su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se gorštaci nadmetali u lepoti pesme. Gusle mladog Nikole Popovića, srednjoškolca, pevale su o starim junačkim danima.

- Sastajaćemo se ovako svakih 15 dana, sve do proleća kada počinju poljski radovi - kaže organizator Milojko Leković (60).

- Narod se uželeo prela i posela. Namera nam je da sačuvamo običaje i da meštanima bar na kratko vratimo osmeh na lice. Otuđili smo se jedni od drugih i pokidali komšijske i rodbinske veze pa nema napretka ni selu ni meštanima - priča Leković.

Kroz dubok sneg i planinu na seosko druženje došli su i Ljubomir Matijević (88) i Đorđe Popović (84).

- Nekada, skoro da nije bilo zimske večeri, a da se komšije ne okupe na prelu svaki dan u drugoj kući. Šalilo se, pevalo i igralo po celu noć. Nismo u materijalnom smislu imali puno toga, ali smo imali veselije srce nego ljudi danas. Kada su propale fabrike narod se povukao u sebe, pa su lagano i zamrli sva seoska druženja. Danas kad neko zapeva u selu prišiju mu da je ili lud ili pijan, a nekada je pesma bila normalna stvar - kaže starina Ljubomir Matijević.

Momke i devojke u sali, a bilo ih je dvadesetak, iz prikrajka su merile majke, tetke, ujne i strine. Ko se do koga uhvatio u kolo i ko je za koga prava prilika.

I pored svog tog važnog posla našle su i malo vremena da ispredu koje klupče pređe, ispletu vunene čarape i izvezu cvetnu šaru na stolnjaku od beza.

- I u mladosti sam na prelima i poselima isto kao i ovo danas, plela, vezla i prela. Znala sam da za jednu zimu izatkem i po 100 metara ponjava, ćilima i prekrivača, ali i da slomim brojna momačka srca - priča šeretski Slobodanka Cvijović (70). - Ovo je dobra prilika da se momci i devojke bolje upoznaju i druže. Bolji je provod nego u gradu – kaže rabadžija Slobodan Lečić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.