STARE SLIKE KRAJ PORESKIH ŠALTERA Miloš Poznanović Užičanima prekraćuje čekanje u redu

Izvor: Blic, 04.Okt.2017, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STARE SLIKE KRAJ PORESKIH ŠALTERA Miloš Poznanović Užičanima prekraćuje čekanje u redu

Užičani koji dođu u Poresku upravu, ako ih zatekne gužva, odsad vreme mogu da prekrate razgledanjem retko viđenih fotografija i da na njima prepoznaju nekog svog pretka.

Miloš Poznanović, radnik užičke filijale Poreske uprave, hroničar grada i pasionirani kolekcionar, postavio je u šalter sali pano sa nizom fotografija starih užičkih privrednika iz svoje privatne arhive pod nazivom „Znamenite užičke zanatlije“.

- Želeo sam da fotografijama koje prate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pisana objašnjenja ukrasim prostor u kome radim 38 godina i da strankama pružim priliku da vide nešto što do sada verovatno nisu, a možda i nešto nauče o istoriji svog grada i zaboravljenim Užičanima - priča za „Blic“ Poznanović.

Među znamenitim zanatlijama su portreti sarača Milije Ćitića, sajdžije Zvonka Molnara, sodadžije Stanka Stanojevića, kazandžije Svetislava Tripkovića, ugostitelja Tome Naumovića, koji je 1892. izlagao klekovaču na sajmu u Briselu...

- Dr Nikolaj Mokin je bio ruski emigrant koji je 1922. došao u Užice i postavljen je za načelnika hirurškog odeljenja bolnice, a na mestu gde je sada Muzička škola otvorio je prvu privatnu ordinaciju i u njoj, kao nijedan lekar u to vreme u Srbiji, imao rendgen aparat. Stolar Marko Popović krajem 19. veka prvi je imao mašine na elektro-pogon, njegov sin Đorđe pravio je delove za jedrilice. Mihajlo Jovanović - Mišo Šlanjo 1914. postao je prvi privatni vlasnik automobila... - u malom prstu Poznanović ima biografije ličnosti iz kolekcije.

- Neretko kad ljudi dođu na šalter da obave posao, ne ustručavaju se da me pitaju o ovim ljudima, a desilo se par puta da su na fotografijama našli nekog iz svoje loze. Pre neki dan žena je videla portret obućara Nikole Lojanice i zaplakala: „On je deda mog muža“ - kaže Poznanović.

Postavka ima i podnaslov „Užice što nekad bejaše“. Na njima su stari hotel „Zlatibor“, brana u Velikom parku, Gimnazija u vreme austrougarske okupacije, srušena sokolana, panoramske slike čaršije. Najstarija fotografija je iz 1899. Na njoj je grupa Užičana ispod drvene trijumfalne kapije dan pre nego što će kroz nju proći kralj Aleksandar i njegov otac Milan Obrenović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.