SRPSKE KOMPANIJE BI RADO NA TRŽIŠTA NESVRSTANIH

Izvor: Kurir, 06.Sep.2011, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKE KOMPANIJE BI RADO NA TRŽIŠTA NESVRSTANIH

BEOGRAD - Predstavnici srpskih kompanija, koje su danas predstavile svoju ponudu na izložbi u okviru obeležavanja 50 godina Pokreta nesvrstanih, istakli su da očekuju da će ovaj jubilarni skup doprineti jačanju prisustva srpske privrede na tržištima Afrike, Azije i Južne Amerike.

Predstavnik Industrije mašina i traktora (IMT) Dragan Galečić rekao je da je ta kompanija u prošlosti bila vrlo prisutna na tržištima "trećeg sveta", posebno Afrike, pre svega putem izvoza svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << proizvoda, ali je tamo bio prenet i deo proizvodnje.

Međutim, tokom proteklih godina te pozicije su izgubljene i današnji skup je prilika da se sve zemlje okupe na jednom mestu, da se te veze ponovo uspostave i da se saradnja unapredi, ocenio je Galečić.

Po njegovim rečima, sada postoji saradnja uglavnom sa zemljama severne Afrike, jer je ta teritorija najbliža, a komunikacija sa tim zemljama izuzetno dobra. "Beležimo rast izvoza, a nadamo se da će ovaj skup doprineti da se ta tržišta prošire", istakao je Galečić.

Predstavnica "Ktitora" Bojana Stojinović ukazala je da je ta kompanija već imala iskustva u saradnji sa zemljama nesvrstanih kao što su Turkmenistan, Libija i veliki broj drugih zemalja Azije i Afrike.

"Ova konferencija je jedinstvena prilika da se obnove kontakti, naprave novi kontakti za sve vidove saradnje i da se razmene iskustva", ocenila je.

"Ktitor" u zemlje nesvrstanih izvozi pre svega kancelarijski nameštaj za opremanje svih vrsta poslovnih prostora, ali i nameštaj za opremanje bolnica, obdaništa i drugih javnih institucija.

Pomoćnik generalnog direktora "Fabrike vagona Kraljevo" Zoran Minović istakao je da ta kompanija ima tri projekta na kojima sarađuje sa Kongom, pre svega na izvozu različitih vrsta vagona.

"Naše tendencije su da ostanemo i da proširimo to tržiste na ostale zemlje - Angolu, Gabon i druge", rekao je on i dodao da će se "Fabrika vagona" na današnjem skupu predstaviti novim kupcima i obnoviti stare kontakte.

"Fabrika je dugo bila prisutna na tim tržištima i smatramo da je ovo prilika da se ponovo predstavimo. Radili smo sa zemljama Bliskog istoka, Sirijom, Irakom, Iranom, afričkim zemljama. Očekujemo da se ponovo predstavimo tim kupcima jer nove generacije i ne znaju za našu saradnju", istakao je Minović.

Među kompanijama koje su se danas predstavile su Institut za kukuruz "Zemun Polje", Institut za ratarstvo i povrtarstvo "Novi Sad", PKB korporacija, IMT, IMR, "Jugoimport SDPR", Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, "Energoprojekt", "Putevi Užice", "Amiga", "Fabrika vagona Kraljevo", "Ktitor".

Na izložbi koju zajednički organizuju privredne komore Srbije i Beograda i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), svoje potencijale predstavili su i Institut "Torlak", "Beohemija", "Galenika" kao i Institut "Mihajlo Pupin", "Pupin Telekom" i "Vlatacom".

Pokret nesvrstanih ima 118 zemalja punopravnih članica, sa blizu dve milijarde stanovnika.

Pokret, u kojem se nalazi većina arapskih zemalja i skoro svi ostali veliki proizvođači i izvoznici nafte, gasa, minerala i drugih sirovina u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, je važan ekonomski partner najrazvijenijih država - SAD, Japana, Kanade i zemalja zapadne Evrope. Dve zemlje snažnih ekonomija Kina i Brazil, su među državama posmatračima.

Više članica i zemalja posmatrača je u Grupi 20 ekonomski najjačih država sveta, od kojih zavisi izlazak iz globalne ekonomske krize, kao i ekonomska budućnost Zemlje.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tržište Nesvrstanih kao šansa

Izvor: RTS, 06.Sep.2011

Srpski privrednici skup Nesvrstanih u Beogradu vide kao šansu za proboj na tržišta tih zemalja. Domaća privreda bi uz pomoć države trebalo da iskoristi prijateljske odnose sa Nesvrstanima za nastup na njihovim tržištima, kaže ministar Nebojša Ćirić. ..Predstavnici srpskih kompanija, koje...

Nastavak na RTS...

Privredna saradnja

Izvor: Danas, 06.Sep.2011

Predstavnici dvadesetak srpskih kompanija juče su u holu Palate Srbija predstavili svoju ponudu, na izložbi u okviru Ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.