Koje ćemo kompanije predstaviti nesvrstanima

Izvor: Glas javnosti, 06.Sep.2011, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje ćemo kompanije predstaviti nesvrstanima

BEOGRAD - Velike srpske kompanije iz oblasti poljoprivredno - prehrambene, odbrambene, građevinske industrije, elektrotehnike i informaciono komunikacionih tehnologija, farmacije i hemije predstaviće se u "Palati Srbija" na izložbi u okviru obeležavanja 50 godina Pokreta nesvrstanih.

Potencijalnim partnerima iz sveta nesvrstanih, predstaviće se 18 kompanija, među kojima Institut za kukuruz "Zemun Polje", Institut za ratarstvo i povrtarstvo "Novi Sad", PKB korporacija, IMT, IMR, "Jugoimport >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << SDPR", Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, "Energoprojekt", "Putevi Užice", "Amiga", "Fabrika vagona Kraljevo", "Ktitor".

Na izložbi koju zajednički organizuju privredne komore Srbije i Beograda i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), svoje potencijale će predstaviti i Institut "Torlak", "Beohemija", "Galenika" kao i Institut "Mihajlo Pupin", "Pupin Telekom" i "Vlatacom", rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

Po rečima savetnice u PKS Zorice Jekić, postoje veliki potencijali da se obnovi i unapredi privredna saradnja u raznim oblastima sa zemljama Pokreta nesvrstanih, među kojima su brzo rastuće svetske ekonomije kao što su Indija, Indonezija i Južnoarfička Republika.

Ona je istakla da je želja organizatora izložbe da se podseti na sveukupne privredne odnose bivše Jugoslavije sa zemljama Pokreta nesvrstanih i predstave mogućnosti koje Srbija ima u budućoj saradnji sa tim zemljama.

Jekić je podsetila da su "nesvrstani" bili jedan od najvažnijih ekonomskih partnera bivšoj Jugoslaviji u kojoj je Srbija zauzimala najznačajniju poziciju kako po broju privrednih subjekata tako i po obimu poslova koji su izvođeni.

"Zlatnih" osamdesetih vrednost poslova i projekata izvođenih u zemljama Pokreta nesvrstanih na svim kontinentima dostizala je više od dve milijarde dolara, istakla je ona.

"Iako danas ne možemo ni da se primaknemo toj cifri, a razmena Srbije sa zemljama iz Pokreta nesvrstaniha zauzima svega oko 10 procenata ukupne razmene, i dalje postoje velike šanse za unapređenje privredne saradnje", poručila je Jekić.

Osamdesetih godina SFRJ je sa Angolom, na primer, imala ekonomsku razmenu iznad 200 miliona dolara godišnje. Iz te zemlje novosadski "Naftagas" i dalje crpi naftu iz zajedničkih ulaganja sa najvećim evropskim i svetskim naftnim kompanijama.

U Keniji i Tanzaniji jugoslovenske i srpske firme su izgradile oko 3.000 kilometara puteva, po tržišnim cenama. Firme "Energoprojekt", "Aeroinženjering", "Planum" i PIM izgradile su širom Afrike desetine kapitalnih objekata - aerodrome, hidrocentrale, luke, kongresne centre, vodosisteme... "Energoprojekt" je u Peruu, izgradio hidrosistem vredan više od 1,2 milijarde dolara.

Pokret nesvrstanih je u vreme osnivanja imao pre svega političko-bezbednosni karakter, a pola veka kasnije ima izrazito ekonomska obeležja: više članica i zemalja posmatrača je u Grupi 20 ekonomski najjačih država sveta, od kojih zavisi izlazak iz globalne ekonomske krize, kao i ekonomska budućnost Zemlje.

Pokret nesvrstanih sačinjava danas 118 zemalja punopravnih članica, koje imaju blizu dve milijarde stanovnika.

Pokret, u kojem se nalazi većina arapskih zemalja i skoro svi ostali veliki proizvođači i izvoznici nafte, gasa, minerala i drugih sirovina u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, je važan ekonomski partner najrazvijenijih država - SAD, Japana, Kanade i zemalja zapadne Evrope. Dve zemlje snažnih ekonomija Kina i Brazil, su među državama posmatračima.

Ekonomski analitičari u našoj zemlji danas vide šansu u tome što je vrednost HALAL hrane (spremane po posebnim običajima i pravilima), u zemljama članicama Pokreta oko 650 milijardi dolara godišnje. Međutim, do sada interesovanje je pokazalo tek oko 20 naših preduzeća.

Ekonomsku šansu vide i zemlje susedi, pa su, ne samo iz ekonomskih razloga, odlučile da dođu na ministarski skup nesvrstanih u Beograd. To su potvrdili ministri spoljnih poslova Slovenije, BiH i Crne Gore.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.