SPASENI OD SMRTI U SNEGU

Izvor: Kurir, 05.Feb.2012, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPASENI OD SMRTI U SNEGU

BEOGRAD - Nemaju gde! Prvi na udaru stravične zime u Srbiji su osobe prinuđene da žive na ulici. U Srbiji je od posledica smrzavanja za samo nekoliko dana umrlo već sedmoro ljudi, a strahuje se da zbog velikog broja beskućnika može da ih bude i mnogo više.

BEOGRAD - Nemaju gde!

Prvi na udaru stravične zime u Srbiji su osobe prinuđene da žive na ulici. U Srbiji je od posledica smrzavanja za samo nekoliko dana umrlo već sedmoro ljudi, a strahuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se da zbog velikog broja beskućnika može da ih bude i mnogo više. Zbog ovog, u Prihvatilištu za stara i odrasla lica u Beogradu rade danonoćno.

- U ovim ledenim danima imamo ogroman priliv ljudi. Vrlo je hladno, pa gledamo da odmah zbrinemo one slučajeve koji su urgentni, ali zaista smo prepuni. Imamo 104 mesta, a trenutno je ovde 146 lica. Nameštamo im dušeke po hodnicima, čekaonicu u večernjim satima pretvaramo u spavaonicu, moramo da se snađemo. Sve je bolje nego ulica - kaže za Kurir Marijana Kurtić, stručni saradnik u prihvatilištu.

Mnogi u ovu ustanovu dolaze sami, ali i s policijom ili sugrađanima koji ih pronađu na ulicama i dovedu.

- Pojačali smo i noćna dežurstva u ovom periodu. Mi smo spremni da svim korisnicima obezbedimo hranu i krevet, da se ugreju, a što je najvažnije, da im uputimo toplu reč, koja njima mnogo znači jer su sami - naglašava Marijana.

Tamara Marić

Smrznutoj deci potreban krov nad glavom

U Svratištu za decu ulice svakog dana u proseku pomoć potraži 40 mališana.

- Mnogo nam više dece dolazi kad temperature ovoliko odu ispod nule, ali mi se trudimo da svima izađemo u susret. Uglavnom imamo svega zahvaljujući donacijama i građanima koji nam mnogo pomažu, ali kape, šalovi, rukavice i ostala zimska oprema su nam neophodni u ovom ledenom periodu - kaže Jelena Aćimović, specijalni pedagog u svratištu.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Popunjeni kapaciteti u prihvatilištima za odrasla i stara lica

Izvor: Studio B, 05.Feb.2012

Za 35 godina koliko postoji Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, nikada nije bilo više beskućnika koji su svoje utočište od ledene zime pronašli na tom mestu...Iako je kapacitet za samo104 osobe, trenutno je149 onih koji su u toj ustanovi pronašli zdravstvenu pomoć, hranu...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.