Popunjeni kapaciteti u prihvatilištima za odrasla i stara lica

Izvor: Studio B, 05.Feb.2012, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popunjeni kapaciteti u prihvatilištima za odrasla i stara lica

Za 35 godina koliko postoji Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, nikada nije bilo više beskućnika koji su svoje utočište od ledene zime pronašli na tom mestu.

Iako je kapacitet za samo104 osobe, trenutno je149 onih koji su u toj ustanovi pronašli zdravstvenu pomoć, hranu i prenoćište. Slična je situacija i u Svratištu u Krfskoj ulici gde je za 20 odsto povećan broj dece koja dobijaju topao obrok, garderobu i obuću.

U prihvatilištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za odrasla i stara lica sve puno. Sobe, hodnici, čekaonice. Uprkos tome, njihova vrata su otvorena za sve bez krova nad glavom. Svakoga trenutka pristižu novi koji ovde pronalaze jedino utočište od ledene zime.

Po dolasku, odmah se upućuju na kupanje i higijensko zbrinjavanje posle čega dobijaju smeštaj i hranu. Ovde je i Miško Zajec koji je do juče živeo je u parku kod Merkatora."Počele noge da mi mrznu, eto tako da se sada oporavljam od tih svojih ludosti i nemanja. Sad se osećam mnogo bolje, toplije, topao obrok, nisam napolju".

- Bez obzira na pune kapacitete, trudimo se da zaista sve primimo. Imamo dovoljno ćebadi, dovoljno dodatnih ležaja, dušeka, hrane, tako da što se nas tiče, niko se neće smrznuti i preguraćemo ovu zimu, kažu u socijalnoj službi.

Slična situacija je i Svratištu za decu koja žive ili rade na ulici. I ovde je povećan broj onih koji tokom dana dodju da pojedu nešto toplo, zagreju se, dobiju garderobu i obuću. "Dolazimo ovde da se obučemo, jedemo, pijemo, i onda kad idemo odavde idemo kući, dolazimo opet ovde".

Ovih dana terenski radnici obilaze mesta u gradu gde se najčešće okupljaju deca i vraćaju ih kući ili ih upućuju u svratište. Na ta mesta gradjani mogu da donesu čarape, kape, rukavice, šalove, jakne. Ovih dana toga nikad dovoljno.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.