SKANDAL TRESE EVROPU: Zvaničnici duže od mesec dana ćutali o kontaminiranoj hrani!

Izvor: BKTV News, 08.Avg.2017, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL TRESE EVROPU: Zvaničnici duže od mesec dana ćutali o kontaminiranoj hrani!

Dobro proverite šta kupujete!

Evropska komisija upozorila je da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u čak sedam zemalja!

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala, iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil, potencijalno opasna supstanca, prenosi AFP.

Nakon što je otkriveno da su jaja sa holandskih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << farmi zatrovana, milioni komada skinuti sa polica prodavnica u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji, a sada se to dešava u još četiri zemlje EU.

Govoreći na konferenciji za novinare, portparol Evropske komisije Ana-Kaisa Itkonen objavila je da su u riziku sada i Francuska, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija, jer su jaja kontaminirana  opasnim insekticidom možda ušla u njihovu zemlju.

Toksični insekticid fipronil, za koji je ustanovljeno da se nalazi u ovim jajima, napada ljudski bubreg, jetru i tiroidnu žlezdu .

Belgijske vlasti priznale su da su prve uzorke otkrili još u junu, ali da nisu obaveštavali javnost zbog istrage sve do 20. jula kada su konačno obavestile Evropsku komisiju.

Od tada sa polica marketa širom Evrope povučeni su milioni komada jaja u Nemačkoj, Belgiji i Holandiji, zbog činjenice da se u hrani koju konzumiraju ljudi, našao insekticid koji ubija mrave, buve, krpelje i bubašvabe.

Pretpostavlja se da je holandska kompanija "Čikfrend" koristila otrovni insekticid kako bi tretirala parazite kod pilića.

Svetska zdravstvena organizacija smatra fipronil umereno toksičnim, a strogo je zabranjen kod životinja namenjenoj ljudskoj prehrani.

Evropska komisija priznaje da joj nisu poznate stvarne razmere problema.

Zvaničnici su pozvali u parlament ministra poljoprivrede Denisa Dakarmea i ministarku zdravlja Megi de Blok kako bi od njih zatražili objašnjenje zašto je vlastima trebalo više od mesec dana da upozore javnost na potencijalno toksična jaja, piše informativni portal EUobserver.

Jaja su kontaminirana fipronilom na tri poljoprivredna zemljišta u Holandiji i u Nemačkoj.

U Holandiji je, u sklopu preventivnih mera, već usmrćeno između 300 i 350 hiljada kokošaka.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.