Ružić: Zaposleni u javnoj upravi u platnim razredima u 2018.

Izvor: RTS, 23.Nov.2017, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Zaposleni u javnoj upravi u platnim razredima u 2018.

Ministar državne uprave i lokalne samoupave Branko Ružić najavio je uvođenje platnih razreda od naredne godine za za više od 400.000 zaposlenih u javnoj upravi širom Srbije.
"Reforma sistema plata jedna je od veoma značajnih. Blizu smo da donesemo još tri zakona iz tog segmenta reformi sistema plata i to će se, nadam se, dogoditi do kraja ove godine", rekao je Ružić novinarima.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njegovim rečima, cele sledeće godine će se "upodobljavati" platni razredi u odnosu na stručnu spremu i specifičnosti u obavljanju određenog posla, ali je namera da se svu zaposleni podvedu u jedinstveni, pravičan status, da se ne bi događalo da neko ko ima identičnu stručnu spremu i radi manje ima veća primanja.
"Dakle, to je namera, sistemski pristup i naravno da će se odnositi na sve u javnoj upravi", jasan je ministar.
Govoreći o broju zaposlenih u javnoj upravi, Ružić kaže da smo "u jednom tranzicionom periodu", kao i da je reformom od 2013. dokazano "da na veoma odgovoran način država može da sprovede racionalizaciju".
U ovoj godini, kaže ministar, taj broj je ispunjen, a očekuje da kadrovski plan bude mera stvari i da u odnosu na finansijske mogućnosti odredi broj izvršilaca na određenim poslovima, uz utvrđivanje prioriteta i to će, siguran je, početi da funkcioniše od 2019.
"U idućoj godini biće sprovođena racionalizacija, ali koja svakako neće biti linearna, vodiće računa o prioritetima i koja će takođe dozvoljavati nova zapošljavanja", rekao je Ružić.
Ministar državne uprave je danas posetio Opštinu Zvezdara za koju je rekao da je sa modernizovanim sistemom i ljubaznim radnicima primer dobre prakse i kako bi stvari trebalo da funkcionišu u svim jedinicama lokalne samouprave.
Kako je dodao, njegovo Ministarstvo će iduće godine pokrenuti pilot projekat "Jedinstveno upravno mesto", uz ocenu da je preteča tog projekta upravo opština Zvezdara.
"Postoji više od 220 usluga koje pružamo građanima, a naša ideja je da što više tih usluga centralizujemo na jednom mestu, u jednoj od opština u Srbiji i uradićemo to na četiri-pet mesta", objasnio je ministar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Upodobljavanje: Nove plate za 400.000 u Srbiji

Izvor: B92, 23.Nov.2017

Beograd -- Ministar državne uprave i lokalne samoupave Branko Ružić najavio je uvođenje platnih razreda od naredne godine za više od 400.000 zaposlenih u javnoj upravi..."Reforma sistema plata jedna je od veoma značajnih. Blizu smo da donesemo još tri zakona iz tog segmenta reformi sistema plata...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.