“Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

Izvor: TangoSix.rs, 29.Nov.2022, 10:30

“Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

Vazduhoplovna industrija Rusije intenzivno radi na zameni uvoznih komponenti koje se koriste na ruskim vazduhoplovima. Holding kompanija ‘‘Ruski helikopteri‘‘ razvila je novu generaciju lopatica rotora za laki višenamenski helikopter Ansat. Iz kompanije je saopšteno da se one proizvode od polimernih kompozitnih materijala uz primenu najnovije tehnologije i imaju poboljšana aerodinamička svojstva, kao i da će nove lopatice značajno poboljšati letne i tehničke karakteristike >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Ansata.
Kako se još navodi, na ispitnom stolu su u toku sertifikacioni testovi prototipova lopatica glavnog i repnog rotora, na tome zajedno radi fabrika helikoptera iz Kazanja i institut CAGI (Centralni aerohidrodinamički institut) iz Žukovskog. Prvi letovi sa novim lopaticama počeće krajem 2023. godine, a planirano je da njihova serijska proizvodnja bude pokrenuta 2024. godine i počne da se ugrađuje na varijantu helikoptera Ansat koji neće imati inostrane delove.
Primenom novih domaćih kompozitnih lopatica krstareća brzina Ansata se povećava za 15 km/h, poletna masa za 200 kg / Foto: Ruski helikopteri Industrijski direktor vazduhoplovnog klastera Državne korporacije Rostec Anatolij Serdjukov izjavio je da bi nove lopatice koje imaju delimičnu zaštitu od zaleđivanja, trebalo da značajno poboljšaju performanse leta helikoptera, naveo je da će se povećati brzina penjanja, da će se brzina leta u režimu krstarenja povećati za 15 km/h na 235 km/h. On je napomenuo da će se domaćim kompozitnim lopaticama moći opremiti ne samo helikopteri koje tek treba proizvesti, već i oni koji su već u upotrebi. Serdjukov je rekao i da se pripremaju i sprovode različite vrste testova kako bi se potvrdio kvalitet i pouzdanost ove novine.
Osim navedenih poboljšanja letnih karakteristika helikoptera doći će i do povećanja maksimalne poletne mase za 200 kg. Iako u ‘‘Ruskim helikopterima‘‘ ističu navedena unapređenja, može se reći da je ovo očekivani iznuđeni potez zbog nestašice uvoznih kompozitnih materijala koja je nastala usled uvedenih sankcija nakon ruskog napada na Ukrajinu. Kao što je Tango Six već preneo, za helikopter Ansat se radi i na novoj ruskoj pogonskoj grupi, ispitivanje motora VK-650V na helikopteru u letu bi trebalo da započne takođe sledeće godine, a sertifikacija bi trebala biti sprovedena 2024.
The post “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.