Izvor: RTS, 28.Okt.2021, 11:25

Rušenje "mutanta" u Boru za 100 milisekundi – miniranje uspešno, ali bilo je i sreće i propusta

Po projektu Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu miniranjem je srušen dimnjak u Boru. Šef Centra za miniranje Lazar Kričak rekao je za RTS da je to bio komplikovan projekat, jer je u pitanju vrlo specifičan dimnjak koji nije ni od cigle ni od armiranog betona.
U Boru je srušen veliki dimnjak, koji je 60 godina bio simbol grada, ali i zagađenja u tom gradu. 

Profesor Lazar Kričak, šef Centra za miniranje na Rudarsko-geološkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fakultetu u Beogradu kaže da u ovoj godini slave 20 godina od nastanka Centra za miniranje.
"Ispostavilo se da je to bio dobar potez, mnogo toga je urađeno kako kroz katedru za površinsku eksploataciju, tako i kroz Centar za miniranje. Imamo preko 50 projekata različitih površinskih kopova nemetala, uveli smo novih predmeta na fakultetu, koji su se dobro pokazali i prilikom poslednjeg rušenja dimnjaka u Boru", rekao je Kričak.
"Ponosni smo na velike poslove koje smo radili, pomagali smo oko vađenja bombi na kineskoj ambasadi, radili smo rušenje na Generalštabu iz Birčaninove ulice, mnogo projekta rušenja po Crnoj Gori", kaže Kričak.
Naponosniji smo na veliki broj kolega koji su danas poznati stručnjaci u svetu, istakao je profesor Kričak.
Miniranje dimnjaka u Boru - komplikovan projekatKričak kaže da je to komplikovan projekat, jer je u pitanju vrlo specifičan dimnjak koji nije ni od cigle ni od armiranog betona. On jeste od cigli, ali ojačan vertikalnim i horizontalnim serklažima od armiranog betona, ima skelet i betonsku čarapu gore.
"Zvali smo ga mutant, radno ime projekta jer nije bilo iskustava sa takvim dimnjacima", kaže Kričak.
Oštećen je u zemljotresu koji je bio u Rumuniji, pretrpeo je više sanacija. Pokazalo se da su sanacije bile izuzetno dobre, kada je padao dimnjak videlo se da je bilo dobro napravljeno.
Projektovanje dimnjakaGovoreći o projektovanju dimnjaka, Kličak kaže da se mora uzeti u obzir niz okolnosti i parametara.
"Mnogo puta smo bili na terenu, najsavremenijom tehnikom snimali dimnjak, napravili 3D model, gledali svaku pukotinu, snimali termalnim kamerama da vidimo oštećenja, dimnjak je bio i iskrivljen, nepoznata situacija", kaže Kričak.
Što se tiče rušenja eksplozivom to spada u domen starih opasnih zanata.
"Rešenja se kriju, ostavljaju s kolena na koleno, nemate mogućnosti da baš tako lako saznate i naučite taj zanat, niko rado ne predaje drugima. To su retki događaji, nema često tih dimnjaka za miniranje i ekipa koja rade čuva to i malo sebično za sebe", ukazao je profesor.
Konzorcijum je napravljen pre rušenja u pregovorima sa Kinezima, gde je glavnu reč vodila firma "Tejkom", na čelu sa gospodinom Terzinom, vlasnikom firme. Osim Fakulteta u konzorcijumu je bila je i firma "Mineks", neposredni izvršitelj, sa ekipom alpinista koji su se peli i pomagali i radili teške poslove.
Priprema i miniranjeKričak kaže da su pregovori počeli pre godinu dana, pa zatim osmatranja, merenja. Za dimnjak nije bilo dokumentacije, pošto se za sve te stare objekte ona i ne čuva.
Kada su otvoreni "šlicevi" koji su bili usmerivači pada dimnjaka onda se videlo da tu ima još nekih novih detalja.
Sam proces rušenja 100 milisekundi, dok je padao vidi se na snimku da je razmišljao četiri-pet sekundi kako se kaže u žargonu. Nije bilo bojazni, ali radi se o specifičnom objektu, objašnjava profesor Kričak.
Nema iskustava kako će se ponašati, pogotovo što je više puta bio oštećen.
Mere predostrožnostiSve čega smo se dosetili primenjivali smo – u glavi nam je bio scenario kako on loše pada, trudili se da sprečimo sve te mogućnosti – on je u neposrednom okruženju topionice koja je koštala nekoliko miliona dolara, kaže on.
Prema njegovim rečima, od pada letećih komada sa sto metara može da se dogodi potres.
"Bilo je iskustava i ova firma koja je odabrana za samo vršenje miniranja, imala je srušene dimnjake u svojoj biografiji i to uspešno, zato je napravljen konzorcijum i na kraju sve je ispalo kako valja", istakao je Kričak.
Pre nekoliko godina u Ulici Kneza Miloša bilo je miniranje za potrebe izgradnje skajlajna poslovno-stambenog kompleksa.
Kaže da je tu bilo dosta problema sa okolnim stanovništvom koje je za vreme bombardovanja pretrpelo štetu, devet raketa je palo u okruženju. Zgrade su bile oštećene, narod uplašen. Prošlo je bez problema, veliki broj kubika je izminiran, ispričao je Kričak.
Miniranje specifična oblast Bilo je dosta miniranja, nabavljali smo smeše iz Kine. Bez novih tehnologija nema ništa. Miniranje je specifična oblast ne može se opažati našim čulima, da nemamo brze kamere, specijalne senzore, specijalne uređaje ne bismo mogli sami da analiziramo, dodaje on.
Odgovarajući na pitanje da li se pri planiranju dimnjaka vodi računa i o rušenju kaže da se ne misli na to kako će se dimnjak srušiti, pogotovo jer s rade novi delovi topionice, ekipa iz Kine je dogradila određene objekte, pa su se plašili da ne bude oštećenja.
Zbog platoa od zemlje koji smo napravili da ublaži udare, nismo imali potrese, bilo je dimnjak težak 2.500 tona, četiri instrumenta su postavljena, dodaje on.
Prema njegovim rečima, miniranje ima negativnih efekata, radi se o jeftinim eksplozivima  velike razorne moći. Eksploziju treba zauzdati, može da napravi štetu – potresi, razletanje komada, vazdušni udar od eksplozije, prašinu.
"Tu je bilo i sreće i vetar je okrenuo da ne ide prašina na grad prilikom pada, dimnjak je pao kako treba. Bilo je i propusta, bilo je svega, ali kada saberemo glavne parametre koji služe za ocenu – to je bilo izuzetno uspešno miniranje", zaključio je profesor Kričak.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.