Izvor: RTS, 07.Jul.2022, 18:05

Rok važenja vaučera za odmor u Srbiji produžen do 30. novembra

Vlada Srbije usvojila je na sednici izmenu Uredbe o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije, kojom se produžava rok za korišćenje dodatnih vaučera do 30. novembra.
Odluka da se rok za važenje vaučera za odmor u Srbiji produži, doneta je zbog velikog interesovanja građana i otežane mogućnosti da rezervišu smeštaj do prvobitno navednog datuma, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopšteno je iz Vlade.

Imajući u vidu da vaučeri u vrednosti od 5.000 dinara, imaju rok korišćenja do 30. novembra 2022. godine, izmenom se omogućava i jednak rok korišćenja i za korisnike vaučera u opticaju od 10.000 i 15.000 dinara, dodaje se u saopštenju.
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić navela je da je za osam radnih dana, otkada je raspodela počela, podeljeno više od 200.000 vaučera, čime su praktično smeštajni kapaciteti u zemlji popunjeni.
"Interesovanje građana za turističke vaučere je zaista ogromno, o čemu svedoči i činjenica da se 200.000 građana prijavilo za vaučere tokom samo osam radnih dana. Međutim, potražnja je tolika da smo sada suočeni sa problemom nedostatka smeštajnih kapaciteta, te produžavamo rok za korišćenje vaučera", kaže Matićeva.
Dodala je da veruju da će ta odluka pomoći turistima da lakše rezervišu željeni smeštaj, a ugostiteljima da omoguće smeštaj građanima za što bolji odmor u Srbiji, prenosi se u saopštenju Ministarstva.
Koja mesta su najtraženijaNajviše prijava je stiglo iz Leskovca, a najtraženije destinacije su Sokobanja, Vrnjačka Banja, Zlatibor, Gornja Trepča i Sijarinska Banja, ističe se u saopštenju.
Udruženje "Moja Srbija" prethodno je navelo da su Vlada i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prihvatili njihovu inicijativu za produženje roka važenja dodatne kvote vaučera za odmor u Srbiji do 30. novembra.
Dodalo je da se u inicijativi kaže da su nove subvencije za odmor u Srbiji izazvale veliko interesovanje, ali su zbog velikog broja vaučera i kratkog roka u kome mogu da se koriste, mnogi građani imali probleme pri pronalaženju slobodnog smeštaja, te da je zatraženo produženje roka važenja vaučera.
Ocenilo je i da se akcija podele vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji tokom prethodnih sedam godina pokazala, kao jedna od najisplativijih i najpopularnijih subvencija u srpskoj privredi.
"Moja Srbija" ističe da domaći turizam svake godine beleži dvocifrenu stopu rasta i da uvećani prihodi od domaćih turista neminovno dovode do povećanja nivoa investicija u turističku infrastrukturu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.